fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zawijaski z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6c21c0b9-dbc6-474d-8fb5-c26d53c2ed83
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zawijaski z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż skórka sczernieję)
  • Następnie przenosimy paprykę do foliowej torebki, aby ostygła
  • Z papryki ściągamy skórkę, a miąższ kroimy w cienkie paski
  • Cukinię kroimy wzdłuż na paski, które smarujemy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty (pieczemy do momentu, aż zrobią się złote)
  • Pomidory kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Fetę kruszymy
  • Mozzarellę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na środek każdej tortilli nakładamy paprykę, cukinię i pomidory, posypujemy zieleniną, dodajemy sery i zawijamy w rulony
  • Rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy rulony i grillujemy przez ok. 5-6 minuty, co jakiś czas obracając (grillujemy do momentu, aż będą lekko podpieczone)
  • Na koniec kroimy rulony na kawałki i układamy na talerzach

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Zawijaski możesz przygotować z różnymi, ulubionymi składnikami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Tortilla (140 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki Pomidora suszonego kroimy w paski Ser kroimy w większą kostkę Na talerzu układamy sałaty, pomidory i ser, całość skrapiamy tłuszczem, sokiem z cytryny oraz octem i posypujemy posiekaną zieleniną oraz pestkami

WIĘCEJ >

Pieczona ryba z cytryną i koperkiem

Cytrynę kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Tłuszcz kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia (tyle kawałków papieru ile jest filetów) i…

WIĘCEJ >

Babka pomarańczowo – kokosowa

Szykujemy formę do babki (najlepsza będzie silikonowa), jeśli mamy metalową, to smarujemy tłuszczem i posypujemy ścianki mąką gryczaną Piekarnik ustawiamy na 190 st. C. Pomarańcze myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą Wkładamy do garnka, zalewamy gorącą…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >