Żeberka duszone w kapuście
Żeberka duszone w kapuście
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Kładziemy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 6-7 minut
- Dolewamy bulion i dusimy przez ok. 1 godz., co jakiś czas mieszając
- Kapustę siekamy, dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy
- Dolewamy wodę i ponownie dusimy przez ok. 1 godz. (do miękkości)
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną, a obok kładziemy sałaty i skrapiamy tłuszczem (oliwą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (250 ml)
- Woda (250 ml)
- Wieprzowina żebra (200 g)
- Kapusta pekińska (150 g)
- Cebula (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (40 g)
- Sałata roszponka (35 g)
- Rukola (35 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Liść laurowy (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa jarzynowa z topinamburem
Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min
WIĘCEJ >Leczo z patisona
Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, pestki wyrzucić Obranego patisona kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Mus jagodowy ze śmietaną
Jagody blendujemy na gładki mus, a następnie przenosimy do miski (lub szklanki) Na wierzch nakładamy śmietanę
WIĘCEJ >Pomidorowe bałwanki
Z pomidorów odcinamy „czapeczkę” czyli plaster z góry o grubości ok. 1 cm Następnie wydrążamy z pomidorów miąższ, a do wydrążonych dziur nakładamy twaróg i przykrywamy czapeczką Z mozzarelli wycinamy kawałki przypominające czapeczki i kładziemy…
WIĘCEJ >