fbpx
logo
Szukaj
open close

Złote rosti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40686d32-259d-4244-aa8b-9fabf228b41c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Złote rosti

Przygotowanie

  • Boczek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż będzie chrupiący)
  • Dynię z selerem obieramy, kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki) i wrzucamy do miski
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z dynią
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do miski z dynią
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z dynią
  • Do miski z dynią wsypujemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie za pomocą łyżki z rowkiem do miski dodajemy podsmażony boczek i mieszamy
  • Z patelni ściągamy tłuszcz z boczku (zostawiamy ok. 2 łyżeczki) i dodajemy tłuszcz (masło)
  • Mieszankę warzyw wrzucamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie w celu utworzenia utworzenia dużego, okrągłego placka o grubości ok. 2,5 cm
  • Placka smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż dolna strona będzie chrupiąca i złotobrązowa)
  • Następnie obracamy placka na drugą stronę i smażymy ponownie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku)
  • Placka kroimy na kawałki i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (210 g)
  • Seler korzeń (210 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Kurkuma latte

Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.

WIĘCEJ >