Złote rosti
Złote rosti
Przygotowanie
- Boczek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż będzie chrupiący)
- Dynię z selerem obieramy, kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki) i wrzucamy do miski
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z dynią
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do miski z dynią
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z dynią
- Do miski z dynią wsypujemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie za pomocą łyżki z rowkiem do miski dodajemy podsmażony boczek i mieszamy
- Z patelni ściągamy tłuszcz z boczku (zostawiamy ok. 2 łyżeczki) i dodajemy tłuszcz (masło)
- Mieszankę warzyw wrzucamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie w celu utworzenia utworzenia dużego, okrągłego placka o grubości ok. 2,5 cm
- Placka smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż dolna strona będzie chrupiąca i złotobrązowa)
- Następnie obracamy placka na drugą stronę i smażymy ponownie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku)
- Placka kroimy na kawałki i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Autor
Lista składników
- Dynia (210 g)
- Seler korzeń (210 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Masło (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jaja z kiszoną kapustą
Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…
WIĘCEJ >Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka serowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) W między czasie ściągamy z patelni nadmiar tłuszczu Cebulę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >