fbpx
logo
Szukaj
open close

Złote rosti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40686d32-259d-4244-aa8b-9fabf228b41c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Złote rosti

Przygotowanie

  • Boczek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż będzie chrupiący)
  • Dynię z selerem obieramy, kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki) i wrzucamy do miski
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z dynią
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i przenosimy do miski z dynią
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z dynią
  • Do miski z dynią wsypujemy przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie za pomocą łyżki z rowkiem do miski dodajemy podsmażony boczek i mieszamy
  • Z patelni ściągamy tłuszcz z boczku (zostawiamy ok. 2 łyżeczki) i dodajemy tłuszcz (masło)
  • Mieszankę warzyw wrzucamy na patelnię i rozprowadzamy równomiernie w celu utworzenia utworzenia dużego, okrągłego placka o grubości ok. 2,5 cm
  • Placka smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż dolna strona będzie chrupiąca i złotobrązowa)
  • Następnie obracamy placka na drugą stronę i smażymy ponownie przez ok. 5 minut (do momentu, aż będzie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku)
  • Placka kroimy na kawałki i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (210 g)
  • Seler korzeń (210 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka serowa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) W między czasie ściągamy z patelni nadmiar tłuszczu Cebulę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >