fbpx
logo
Szukaj
open close

Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f0d2c96-a547-43e9-a6a8-815204e6e9bc
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem

Przygotowanie

  • Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Następnie grzyby odcedzamy i kroimy w paski
  • Ogórki i boczek kroimy w słupki
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w 4 cienkie plastry (ilość plastrów w zależności od ilości porcji), a następnie lekko rozbijamy
  • Plastry mięsa smarujemy musztardą i oprószamy przyprawami (pieprzem)
  • Następnie na każdy płat mięsa kładziemy po kawałku boczku, ogórka i grzybów, po czym mięso rolujemy i związujemy nicią
  • W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości oliwy i 2/3 ilości masła)
  • Kładziemy przygotowane zrazy, obsmażamy i podlewamy winem
  • Dodajemy pozostałe grzyby i dusimy mięso przez ok. 80 minut (do miękkości), co jakiś czas podlewając małą ilością wody
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wsypujemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę
  • Dolewamy szklankę wywaru z mięsa, dokładnie mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Zrazy podajemy polane sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zrazów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina udziec (600 g)
  • Wino białe wytrawne (250 ml)
  • Ogórek kiszony (175 g)
  • Masło (45 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Podgrzybek suszony (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

„Sloppy Joe”

„Sloppy Joe” Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę drobno siekamy (pestki usuwamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z papryką i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >

Dorsz z patelni

Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą Każdy kawałek ryby po kolei obtaczamy w kolejności podanych misek, a następnie posypujemy przyprawami…

WIĘCEJ >