Zupa-krem z cykorii
Zupa-krem z cykorii
Przygotowanie
- Z cykorii odrywamy zewnętrzne liście, a głąby wykrawamy
- Odkładamy po 1 liściu cykorii na porcję, a pozostałe kroimy w grube plasterki
- Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Do wrzącej wody wkładamy cykorię i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym odcedzamy
- W garnku zagotowujemy bulion
- Dodajemy cykorię, ziemniaki, zieleninę i przyprawy (sól i pieprz)
- Następnie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
- Dodajemy przyprawy (anyż) i śmietankę, mieszamy, a następnie blendujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu uzyskania gładkiej konsystencji)
- Zupę nalewamy do misek i dekorujemy cykorią
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cykorią.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Cykoria (320 g)
- Ziemniak (150 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (100 g)
- Trybula (świeża) (3 g)
- Anyż mielony (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.