fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d1da25b-6caa-45d8-a7a2-7b5303b2df43
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z soczewicy

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy soczewicę wraz z zalewą, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Tofu kroimy w kostkę
  • Ziemniaki z tofu dodajemy do zupy i całość gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości warzyw)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Ziemniak (400 g)
  • Soczewica z puszki (250 g)
  • Tofu naturalne (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa paprykowo-kalarepowa

Do garnka wlewamy bulion Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Paprykę kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…

WIĘCEJ >