fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Detoks – zadbaj, by organizm sam się oczyszczał

detoks

O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks!

Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne opryski i to do tego stopnia, że nawet robak nie chce tego tknąć. Żywność produkuje się w fabrykach, na styropianach, pod kroplomierzem z dużą ilością chemii.

Jak zatem dokonać zdrowych wyborów żywieniowych? Czasami niewiedza czyni szczęśliwszym. 

Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakupy u rolnika, ale też nie każdy rolnik jest uczciwy. Co robić w takiej sytuacji?

Zadbaj o swoje mechanizmy detoksykujące i naprawcze

O czym pamiętać?

  • wypróżniaj się regularnie,
  • pij 1,5 litra wody,
  • wysypiaj się (śpij 7–8 godzin),
  • chodź boso po trawie,
  • spaceruj codziennie,
  • przebywaj na słońcu i w przyrodzie,
  • zachowaj 12–15-godzinną przerwę nocną od jedzenia,
  • jedz co 4–6 godzin,
  • wybieraj produkty intuicyjnie lub skorzystaj z porady dietetyka,
  • nie kupuj pod wpływem reklam lub tylko dlatego, że coś jest na dziale ze zdrową żywnością.

Ponadto zastanów się, jak się czujesz po tym, co jesz. Jeśli cierpisz na refluks, zgagę, wzdęcia, bóle głowy, zły stan skóry czy włosów, to Twój organizm prosi Cię o zmianę diety i stylu życia. Posłuchaj go!

Co jeszcze jest ważne?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks!

Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne opryski i to do tego stopnia, że nawet robak nie chce tego tknąć. Żywność produkuje się w fabrykach, na styropianach, pod kroplomierzem z dużą ilością chemii.

Jak zatem dokonać zdrowych wyborów żywieniowych? Czasami niewiedza czyni szczęśliwszym. 

Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakupy u rolnika, ale też nie każdy rolnik jest uczciwy. Co robić w takiej sytuacji?

Zadbaj o swoje mechanizmy detoksykujące i naprawcze

O czym pamiętać?

  • wypróżniaj się regularnie,
  • pij 1,5 litra wody,
  • wysypiaj się (śpij 7–8 godzin),
  • chodź boso po trawie,
  • spaceruj codziennie,
  • przebywaj na słońcu i w przyrodzie,
  • zachowaj 12–15-godzinną przerwę nocną od jedzenia,
  • jedz co 4–6 godzin,
  • wybieraj produkty intuicyjnie lub skorzystaj z porady dietetyka,
  • nie kupuj pod wpływem reklam lub tylko dlatego, że coś jest na dziale ze zdrową żywnością.

Ponadto zastanów się, jak się czujesz po tym, co jesz. Jeśli cierpisz na refluks, zgagę, wzdęcia, bóle głowy, zły stan skóry czy włosów, to Twój organizm prosi Cię o zmianę diety i stylu życia. Posłuchaj go!

Co jeszcze jest ważne?

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
2 maja 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

cholesterol

Kompendium wiedzy: Cholesterol – część 1

Cholesterol jest jednym z ważniejszych elementów naszej diety jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego, dzięki niemu możemy się rozmnażać, poznaj całą prawdę o nim.

WIĘCEJ >
gluten, nabiał, mleko, chleb, dieta bez glutenu i nabiału

Dieta bez glutenu i nabiału w żywieniu sportowców

Iwona Wierzbicka dla Asystent Trenera o wpływie glutenu i laktozy na organizm człowieka. Wiele osób ma nietolerancje na wymienione składniki, w większym lub mniejszym stopniu. Poprawę samopoczucia odnotowano nawet u osób zdrowych, którzy wyeliminowali laktozę

WIĘCEJ >

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >
czy mięso jest rakotwórcze

Czy mięso jest rakotwórcze? Manipulacje Big Farm

Gdybym zrobiła ankietę, co nas zabija, to na pewno usłyszałabym, że czerwone mięso i cholesterol. Ale to nieprawda! Poważnie, nie chce mi się stale tłumaczyć, bo jak to ktoś mądrze powiedział wyśmianie jest pierwszym i ostatnim argumentem głupca…….

WIĘCEJ >