
O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks!
Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne opryski i to do tego stopnia, że nawet robak nie chce tego tknąć. Żywność produkuje się w fabrykach, na styropianach, pod kroplomierzem z dużą ilością chemii.
Jak zatem dokonać zdrowych wyborów żywieniowych? Czasami niewiedza czyni szczęśliwszym.
Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakupy u rolnika, ale też nie każdy rolnik jest uczciwy. Co robić w takiej sytuacji?
Zadbaj o swoje mechanizmy detoksykujące i naprawcze
O czym pamiętać?
- wypróżniaj się regularnie,
- pij co najmniej 1,5 l wody,
- wysypiaj się (śpij 7–8 godzin),
- chodź boso po trawie,
- spaceruj codziennie,
- przebywaj na słońcu i w otoczeniu przyrody,
- zachowaj 12–15-godzinną przerwę nocną od jedzenia,
- między posiłkami rób od 4 do 6 godzin przerwy,
- wybieraj produkty intuicyjnie lub skorzystaj z porady dietetyka,
- nie kupuj czegoś pod wpływem reklam lub tylko dlatego, że coś jest na dziale ze zdrową żywnością.
Ponadto zastanów się, jak się czujesz po tym, co jesz. Jeśli cierpisz na refluks, zgagę, wzdęcia, bóle głowy, zły stan skóry czy włosów, to twój organizm prosi cię o zmianę diety i stylu życia. Posłuchaj go!
Co jeszcze jest ważne?
- myj dokładnie warzywa i owoce, nawet te „gotowe do spożycia” (sprawdź, jak łatwo można usunąć toksyny z warzyw i owoców),
- kupuj produkty w ich pierwotnej postaci,
- czytaj etykiety,
- nie smaż,
- używaj dużo oliwy extra virgin,
- wprowadź inulinę (ma świetny wpływ na jelita),
- jedz kiszonki (jeśli je tolerujesz),
- jeśli cierpisz na wzdęcia, to spróbuj diety rozdzielnej,
- zadbaj o zakwaszenie żołądka (ocet jabłkowy, cytryna, betaina HCL – warto to skonsultować z dietetykiem),
- unikaj mięsa z masowych hodowli, produktów z paczki czy puszki,
- wprowadź kwasy omega-3 (DHA i EPA), ale niekoniecznie sięgaj często po ryby – wiele osób ma po nich nadmiar rtęci w organizmie (przeczytaj artykuł o rybach),
- nie pij litrami herbaty (ze względu na fluor),
- urozmaicaj swoją dietę – nie sięgaj tylko po ryż (arsen),
- wybieraj to, co odżywia, jest pokarmem, służy ci i jest gęste odżywczo (obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie )
Autor

Iwona Wierzbicka
O tym, że żywność jest kiepskiej jakości, nie trzeba specjalnie przypominać. Skoro tak jest, zadbaj o swój detoks!
Jeśli chodzi o mięso, to wiadomo – zawiera antybiotyki. Z kolei rośliny to niewielkie ilości witamin i minerałów, glifosat, GMO, sztuczne nawozy, wielokrotne opryski i to do tego stopnia, że nawet robak nie chce tego tknąć. Żywność produkuje się w fabrykach, na styropianach, pod kroplomierzem z dużą ilością chemii.
Jak zatem dokonać zdrowych wyborów żywieniowych? Czasami niewiedza czyni szczęśliwszym.
Nie każdy może sobie jednak pozwolić na zakupy u rolnika, ale też nie każdy rolnik jest uczciwy. Co robić w takiej sytuacji?
Zadbaj o swoje mechanizmy detoksykujące i naprawcze
O czym pamiętać?
- wypróżniaj się regularnie,
- pij co najmniej 1,5 l wody,
- wysypiaj się (śpij 7–8 godzin),
- chodź boso po trawie,
- spaceruj codziennie,
- przebywaj na słońcu i w otoczeniu przyrody,
- zachowaj 12–15-godzinną przerwę nocną od jedzenia,
- między posiłkami rób od 4 do 6 godzin przerwy,
- wybieraj produkty intuicyjnie lub skorzystaj z porady dietetyka,
- nie kupuj czegoś pod wpływem reklam lub tylko dlatego, że coś jest na dziale ze zdrową żywnością.
Ponadto zastanów się, jak się czujesz po tym, co jesz. Jeśli cierpisz na refluks, zgagę, wzdęcia, bóle głowy, zły stan skóry czy włosów, to twój organizm prosi cię o zmianę diety i stylu życia. Posłuchaj go!
Co jeszcze jest ważne?
- myj dokładnie warzywa i owoce, nawet te „gotowe do spożycia” (sprawdź, jak łatwo można usunąć toksyny z warzyw i owoców),
- kupuj produkty w ich pierwotnej postaci,
- czytaj etykiety,
- nie smaż,
- używaj dużo oliwy extra virgin,
- wprowadź inulinę (ma świetny wpływ na jelita),
- jedz kiszonki (jeśli je tolerujesz),
- jeśli cierpisz na wzdęcia, to spróbuj diety rozdzielnej,
- zadbaj o zakwaszenie żołądka (ocet jabłkowy, cytryna, betaina HCL – warto to skonsultować z dietetykiem),
- unikaj mięsa z masowych hodowli, produktów z paczki czy puszki,
- wprowadź kwasy omega-3 (DHA i EPA), ale niekoniecznie sięgaj często po ryby – wiele osób ma po nich nadmiar rtęci w organizmie (przeczytaj artykuł o rybach),
- nie pij litrami herbaty (ze względu na fluor),
- urozmaicaj swoją dietę – nie sięgaj tylko po ryż (arsen),
- wybieraj to, co odżywia, jest pokarmem, służy ci i jest gęste odżywczo (obejrzyj film: Zmień jedzenie na pożywienie )
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Stres niszczy organizm – zadbaj o siebie!
Mały stres, jednorazowy „strzał z adrenaliny” raz na jakiś czas jest mobilizujący. To tak jak z treningiem. Gdy zaplanujesz naprzemiennie systematyczny trening i odpoczynek, mięśnie będą wzmacniać się i rosnąć. Ale jeśli postanowisz całomiesięczny trening…
WIĘCEJ >Białko – najważniejszy składnik organizmu
Białko to drugi co do wielkości (po wodzie) składnik naszego organizmu. Można powiedzieć, że wszystko zbudowane jest z białka: mięśnie, stawy, organy wewnętrzne, hormony, enzymy. W organizmie ludzkim jest około 10–14 kg białka z czego…
WIĘCEJ >Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo
Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie. Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak…
WIĘCEJ >Ból głowy – przyczyny
Co na ból głowy? Przy tym pytaniu warto sobie odpowiedzieć, czy zależy nam bardziej na usunięciu skutku czy znalezieniu przyczyny. Przyczyny bólu głowy mogą być różnorodne, np.: Może występować więcej niż jedna przyczyna, a…
WIĘCEJ >