fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dlaczego ciągle jest mi zimno?

Dlaczego ciągle jest mi zimno?

zimno, ciągle mi zimno

W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a Tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka Twoja natura i jesteś po prostu zmarzluchem. Jeśli pytanie, dlaczego jest mi zimno, nie daje Ci spokoju, sprawdź, z czym to się może wiązać.

Dlaczego jest mi zimno?

Najczęstsze przyczyny ciągłego odczuwania zimna to:

Niedowaga

Osoby z niedowagą mają mniej tkanki tłuszczowej, a ta stanowi naturalną warstwę izolacyjną organizmu. A zatem osoby szczupłe mogą łatwiej odczuwać chłód. Dlatego warto zadbać o prawidłową masę ciała, a także o masę mięśniową. Przeczytaj o tym, jak przytyć.

Zbyt mała masa mięśniowa

Osoby, które mają niewiele mięśni, częściej odczuwają zimno. Tkanka mięśniowa produkuje ciepło i wpływa na metabolizm, „podkręca” produkcję energii w komórkach. Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna pomoże zwiększyć masę mięśni.

Niedobory

Ciągłe odczuwanie zimna może wiązać się z niskim poziomem żelaza i witamin z grupy B. Przy mniejszym poziomie żelaza organizm spowalnia tempo dostawy tlenu do komórek ciała, co jest niezbędne do procesu spalania. Niedobór żelaza pogarsza też produkcję hormonów tarczycy. Poza zrobieniem odpowiednich badań warto zadbać też o obecność w diecie produktów bogatych w żelazo (wątróbka, podroby, jaja, mięso).

zimno, dlaczego jest mi zimno

Z kolei niedobór witamin z grupy B wpływa na produkcję czerwonych krwinek – sprawia, że stają się wadliwe. To utrudnia transport tlenu do komórek ciała. Konsekwencją może być anemia, spadek czerwonych krwinek, przewlekłe odczuwanie zimna. Istotną rolę odgrywa tu odpowiednia dieta i – jeśli zachodzi taka potrzeba – suplementacja dobrana przez dietetyka w oparciu o wyniki wcześniej przeprowadzonych badań. Witaminy z grupy B można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, ryby, wołowina, jaja, cielęcina). Lepiej nie suplementować się na własną rękę.

Problemy z tarczycą

Ciągłe odczuwanie zimna może świadczyć o problemach z tarczycą. To jeden z objawów niedoczynności tego gruczołu. Tarczyca wydziela hormony, które regulują metabolizm. Jeśli jest uszkodzona, produkuje za mało hormonów. W konsekwencji spowolniony metabolizm sprawia, że zmniejsza się produkcja ciepła, obniża się temperatura ciała i jest nam po prostu zimno. Poza tym odczuciem pojawiają się też inne objawy: senność, sucha skóra, wypadanie włosów, przybieranie na wadze, problemy z jelitami.  

Ponadto ciągłe odczuwanie zimna może być też jednym z objawów choroby Hashimoto (obejrzyj film na temat Hashimoto).

Brak snu

Niewyspanie niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Jedną z nich jest uszkodzenie mechanizmu regulacji temperatury. Badania dowodzą, że brak snu obniża temperaturę ciała, powoduje zwolnienie metabolizmu, a co za tym idzie – obniżenie produkcji ciepła. Sprawdź, jak zadbać o higienę snu.

Odwodnienie

Nawodniony organizm reguluje temperaturę ciała i utrzymuje ją na odpowiednim poziomie. Warto pamiętać o regularnym piciu wody. Sprawdź, ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać.

Zmęczenie

Często odczuwanie zimna wiąże się ze zmęczeniem i stresem. Wyczerpany organizm kieruje dobrze dotlenioną krew do najważniejszych organów (np. serca), kosztem innych. Objawia się to m.in. lodowatymi dłońmi i stopami.

Przegrzewanie się

Ubieranie się nieadekwatnie do pogody czy zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywamy, skutkuje często przegrzewaniem organizmu. Nierzadko problem dotyczy małych dzieci, w przypadku których zakładanie kolejnych warstw ubrań z troski o to, aby nie zmarzły, przynosi więcej szkody niż pożytku. Przegrzewanie zaburza naturalną termoregulację organizmu. Negatywnie wpływa też na naszą odporność i prowadzi do częstszych infekcji.

Co z tym zrobić?

Przede wszystkim warto się przebadać. Na początku dobrze jest sprawdzić, czy źródło problemu nie tkwi w nieprawidłowej pracy tarczycy. Warto zbadać poziom TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG oraz USG tarczycy. Wyniki najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Pokochaj zimno

Samo przebadanie się to jeszcze nie wszystko. Można zrobić krok dalej i się z zimnem… zaprzyjaźnić. Zamiast z nim walczyć, dobrze jest czerpać z jego dobroczynnych właściwości. Jak to robić? Można morsować, uziemiać się, brać zimny prysznic. Zimno wzmacnia odporność, wspomaga spalanie tłuszczu, poprawia wydzielania hormonów przez tarczycę, wycisza stany zapalne.

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

W zimie nie rozstajesz się z grubymi skarpetkami i kubkiem gorącej herbaty. Latem nie jest wcale lepiej – z nieba leje się żar, a Tobie wciąż jest zimno. Możliwe, że od lat słyszysz, że taka Twoja natura i jesteś po prostu zmarzluchem. Jeśli pytanie, dlaczego jest mi zimno, nie daje Ci spokoju, sprawdź, z czym to się może wiązać.

Dlaczego jest mi zimno?

Najczęstsze przyczyny ciągłego odczuwania zimna to:

Niedowaga

Osoby z niedowagą mają mniej tkanki tłuszczowej, a ta stanowi naturalną warstwę izolacyjną organizmu. A zatem osoby szczupłe mogą łatwiej odczuwać chłód. Dlatego warto zadbać o prawidłową masę ciała, a także o masę mięśniową. Przeczytaj o tym, jak przytyć.

Zbyt mała masa mięśniowa

Osoby, które mają niewiele mięśni, częściej odczuwają zimno. Tkanka mięśniowa produkuje ciepło i wpływa na metabolizm, „podkręca” produkcję energii w komórkach. Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna pomoże zwiększyć masę mięśni.

Niedobory

Ciągłe odczuwanie zimna może wiązać się z niskim poziomem żelaza i witamin z grupy B. Przy mniejszym poziomie żelaza organizm spowalnia tempo dostawy tlenu do komórek ciała, co jest niezbędne do procesu spalania. Niedobór żelaza pogarsza też produkcję hormonów tarczycy. Poza zrobieniem odpowiednich badań warto zadbać też o obecność w diecie produktów bogatych w żelazo (wątróbka, podroby, jaja, mięso).

zimno, dlaczego jest mi zimno

Z kolei niedobór witamin z grupy B wpływa na produkcję czerwonych krwinek – sprawia, że stają się wadliwe. To utrudnia transport tlenu do komórek ciała. Konsekwencją może być anemia, spadek czerwonych krwinek, przewlekłe odczuwanie zimna. Istotną rolę odgrywa tu odpowiednia dieta i – jeśli zachodzi taka potrzeba – suplementacja dobrana przez dietetyka w oparciu o wyniki wcześniej przeprowadzonych badań. Witaminy z grupy B można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, ryby, wołowina, jaja, cielęcina). Lepiej nie suplementować się na własną rękę.

Problemy z tarczycą

Ciągłe odczuwanie zimna może świadczyć o problemach z tarczycą. To jeden z objawów niedoczynności tego gruczołu. Tarczyca wydziela hormony, które regulują metabolizm. Jeśli jest uszkodzona, produkuje za mało hormonów. W konsekwencji spowolniony metabolizm sprawia, że zmniejsza się produkcja ciepła, obniża się temperatura ciała i jest nam po prostu zimno. Poza tym odczuciem pojawiają się też inne objawy: senność, sucha skóra, wypadanie włosów, przybieranie na wadze, problemy z jelitami.  

Ponadto ciągłe odczuwanie zimna może być też jednym z objawów choroby Hashimoto (obejrzyj film na temat Hashimoto).

Brak snu

Niewyspanie niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji. Jedną z nich jest uszkodzenie mechanizmu regulacji temperatury. Badania dowodzą, że brak snu obniża temperaturę ciała, powoduje zwolnienie metabolizmu, a co za tym idzie – obniżenie produkcji ciepła. Sprawdź, jak zadbać o higienę snu.

Odwodnienie

Nawodniony organizm reguluje temperaturę ciała i utrzymuje ją na odpowiednim poziomie. Warto pamiętać o regularnym piciu wody. Sprawdź, ile jej pić i po jaką najlepiej sięgać.

Zmęczenie

Często odczuwanie zimna wiąże się ze zmęczeniem i stresem. Wyczerpany organizm kieruje dobrze dotlenioną krew do najważniejszych organów (np. serca), kosztem innych. Objawia się to m.in. lodowatymi dłońmi i stopami.

Przegrzewanie się

Ubieranie się nieadekwatnie do pogody czy zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach, w których przebywamy, skutkuje często przegrzewaniem organizmu. Nierzadko problem dotyczy małych dzieci, w przypadku których zakładanie kolejnych warstw ubrań z troski o to, aby nie zmarzły, przynosi więcej szkody niż pożytku. Przegrzewanie zaburza naturalną termoregulację organizmu. Negatywnie wpływa też na naszą odporność i prowadzi do częstszych infekcji.

Co z tym zrobić?

Przede wszystkim warto się przebadać. Na początku dobrze jest sprawdzić, czy źródło problemu nie tkwi w nieprawidłowej pracy tarczycy. Warto zbadać poziom TSH, FT3, FT4, aTPO, aTG oraz USG tarczycy. Wyniki najlepiej skonsultować ze specjalistą.

Pokochaj zimno

Samo przebadanie się to jeszcze nie wszystko. Można zrobić krok dalej i się z zimnem… zaprzyjaźnić. Zamiast z nim walczyć, dobrze jest czerpać z jego dobroczynnych właściwości. Jak to robić? Można morsować, uziemiać się, brać zimny prysznic. Zimno wzmacnia odporność, wspomaga spalanie tłuszczu, poprawia wydzielania hormonów przez tarczycę, wycisza stany zapalne.

Sprawdź jeszcze:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Iwona Wierzbicka
7 czerwca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Produkty Superfoods – magiczna żywność

Superfoods, czyli super żywność, to produkty które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, poprzez zawartość składników pokarmowych mogą wywoływać konkretne oddziaływanie na organizm. Zawierają witaminy, minerały, fitozwiązki, enzymy lub jakieś szczególne substancje, które mogą działać terapeutycznie w…

WIĘCEJ >

Jak schudnąć, kiedy nic nie działa? Prosta dieta!

Zmagasz się z dużą otyłością i masz trudność w wykonywaniu codziennych czynności? Chcesz schudnąć, ale dotąd podjęte kroki nie przynoszą efektu? Ten tekst i dieta są dla Ciebie. Często słyszę, że ktoś na diecie jest…

WIĘCEJ >

Seler kontra ziemniak – co wybrać?

W ziemniaku jest dużo więcej węglowodanów niż w selerze 15g/100g produktu, a niemal całość to skrobia. Pozostały ułamek węglowodanów to sacharoza i fruktoza (podobnie jak w selerze). Skrobia w obrobiona termicznie w obecności wody staje

WIĘCEJ >
fobia tłuszczowa

Fobia tłuszczowa – czy tłuszcz zwierzęcy jest szkodliwy?

Iwona Wierzbicka dla Magazyn Strefa Trenera o strachu przed tłustymi produktami i modzie na produkty light. Co dzieje się gdy zjemy za dużo tłuszczu, a co kiedy zbyt wiele węglowodanów. Racjonalne żywienie może spowodować pozytywne

WIĘCEJ >