fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Jedz warzywa! Sprawdź nasze przepisy

jedzmy warzywa

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.

Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.

Warzywa zawierają dużo:

  • Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
  • Witaminy E – w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
  • Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
  • Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.

Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w tych roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.

Jakie warzywa wybierać?

Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu Twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.

Zielone

Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w naszej diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza niezbędnego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. 

Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.

Czerwone

Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.

Żółte i pomarańczowe

Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.

Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.

Białe

Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.

Fioletowe

W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia widzenie i kondycję skóry.

Kilka rad dla zdrowia:

  • jedz kolorowo,
  • dbaj o różnorodność,
  • pamiętaj o dokładnym myciu (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
  • zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
  • korzystaj z kalendarza sezonowości,
  • zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!

Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy

Zielony koktajl

Zupy

Sałatki

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Cały czas słyszymy o tym, aby jeść warzywa, bo mają właściwości zdrowotne. Są one dla nas źródłem witamin i minerałów, błonnika oraz antyoksydantów. Jakie warzywa najlepiej wybierać? Sprawdź nasze przepisy na zupy, koktajle i sałatki.

Podczas zakupów powinniśmy sięgać po jak najświeższe warzywa – wybierajmy te, które są jędrne, i nie sią przejrzałe. Powinniśmy spożywać je w jak najmniej przetworzonej formie. Niestety długotrwałe przechowywanie oraz obróbka termiczna powodują utratę cennych składników. Dlatego najlepiej jeść warzywa surowe lub krótko gotowane, np. na parze.

Warzywa zawierają dużo:

  • Witaminy C – kojarzymy ją głównie z dbaniem o odporność, ale ma ona też szczególne znaczenie w produkcji kolagenu, który jest głównym budulcem m.in. skóry i błon. Jest również przeciwutleniaczem zapobiegającym starzeniu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, wzbogacajmy swoją dietę o paprykę, brukselkę czy białą kapustę.
  • Witaminy E – w naturalnej formie gamma-tokoferolu jest potężnym antyoksydantem. Witamina E nazywana jest „witaminą płodności” lub „witaminą młodości” – w obydwu przypadkach znajduje swoje zastosowanie. Działa też przeciwzapalnie. Znajdziemy ją w papryce, natce pietruszki, szpinaku, kapuście, brukselce, marchewce.
  • Witaminy K – odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, wpływa też na uwapnienie kości. Występuje głównie w warzywach zielonych, takich jak: brokuły, szpinak, sałata, kapusta, ogórki.
  • Beta-karotenu, witamin z grupy B, błonnika.

Nie powinno się również zapominać o licznych minerałach zawartych w tych roślinach, chociażby takich jak sód, potas, fluor, wapń, żelazo.

Jakie warzywa wybierać?

Proponuję skupić się na kolorach. Dzięki temu Twoja dieta będzie urozmaicona, a dania nie znudzą się tak szybko. Takie podejście zwiększa też różnorodność dostarczanych składników odżywczych. Możesz każdego dnia wybrać inny kolor warzyw.

Zielone

Te warzywa powinny pojawiać się najczęściej w naszej diecie, ponieważ zawierają dużo żelaza niezbędnego podczas transportu tlenu oraz wapnia niezbędnego do dobrej struktury naczyń skórnych. Zielone liściaste warzywa zawierają luteinę, która wraz z zeaksantyną przeciwdziała chorobom siatkówki oka, m.in. zwyrodnieniu plamki żółtej. Inne zielone warzywa, takie jak brokuł, brukselka i kapusta są bogate w indolo-3-karbinol działający przeciwnowotworowo. 

Warto sięgać m.in. po: szpinak, sałatę, rukolę, jarmuż, groszek, brokuły, szparagi, brukselkę, rzeżuchę, cukinię, ogórki, awokado.

Czerwone

Czerwone warzywa są źródłem likopenu i antocyjanów pomagających zwalczyć choroby poprzez działanie przeciwzapalne. Co ciekawe, przetwory pomidorowe takie jak keczup czy koncentrat pomidorowy zawierają więcej likopenu niż świeże pomidory, a dodatek tłuszczu zwiększa przyswajanie tego składnika. Z kolei potas reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Warto sięgać m.in. po pomidory, paprykę czerwoną, czerwoną cebulę, czerwoną kapustę.

Żółte i pomarańczowe

Te warzywa zawierają przede wszystkim barwnik beta-karoten, który chroni skórę przed promieniami słonecznymi i starzeniem, zapewnia jej ładny wygląd oraz wpływa korzystnie na widzenie.

Polecane warzywa: marchew, dynia, żółta papryka, bataty, żółte pomidory, rokitnik.

Białe

Z kolei te rośliny zawierają związki siarki, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wzmacniają odporność, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Warto sięgać po czosnek, cebulę, szalotkę, por.

Fioletowe

W tej grupie warzyw przede wszystkim można wymienić bakłażana, który obniża ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawia widzenie i kondycję skóry.

Kilka rad dla zdrowia:

  • jedz kolorowo,
  • dbaj o różnorodność,
  • pamiętaj o dokładnym myciu (sprawdź, jak myć warzywa i owoce),
  • zimą sięgaj po mrożonki i przetwory,
  • korzystaj z kalendarza sezonowości,
  • zadbaj o to, aby warzywa codziennie zajmowały najwięcej miejsca na twoim talerzu!

Warzywa w roli głównej. Przykładowe przepisy

Zielony koktajl

Zupy

Sałatki

Więcej przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Ajwendieta

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
27 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

lody, dieta na urlopie, urlop a dieta, dieta

Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada…

WIĘCEJ >
jak przygotować się do badań

Jak przygotować się do badań?

Decyzja o zrobieniu badań jest bardzo ważna, ale nie wystarczy jedynie danego dnia udać się do laboratorium. Wcześniej trzeba zadbać o kilka kwestii. Sprawdź, jak przygotować się do badań. Najczęściej pobieranym materiałem do badań laboratoryjnych…

WIĘCEJ >

Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…

WIĘCEJ >
zasada 80/20

Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?

„Należy jeść z rozsądkiem” często słyszymy od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać, ale jednak nie do końca jest to zrozumiałe. W takim rozsądkowym podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej…

WIĘCEJ >