fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory

niedobory

Osoby, które mają problemy z jelitami, są ciągle narażone na niedobory. Dzieje się tak, ponieważ choroby w obrębie jelit są ściśle związane z wchłanianiem substancji odżywczych. Jakie niedobory występują najczęściej?

Jelito objęte stanem zapalnym gorzej wchłania różne składniki pokarmowe, co wywołuje lub pogłębia niedobory żywieniowe. Do wystąpienia tego problemu przyczyniają się m.in. takie dolegliwości, jak: częste krwawienie z przewodu pokarmowego, biegunki, usunięcie fragmentu jelit, stan zapalny jelit.

Najczęstsze niedobory w chorobach jelit

Żelazo

Żelazo jest niezbędne dla ludzkiego życia – jest kluczowym składnikiem różnych białek i enzymów, które biorą udział w transporcie tlenu i regulacji wzrostu komórek. Niedobory żelaza mogą doprowadzić do niedokrwistości, przewlekłego zmęczenia, obniżenia odporności oraz zaburzeń snu. Wchłanianie żelaza Fe2+ odbywa się w odcinku jelita cienkiego, natomiast postać jonu Fe3+ musi być zredukowana do Fe2+. Do tego przekształcenia niezbędny jest kwas solny oraz witamina C. Dlatego podczas komponowania codziennych posiłków należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Przede wszystkim należy wybierać produkty bogate w żelazo oraz dobrze przyswajalne. Żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne dla organizmu (około 20% przyswajalności), znajdziemy w wątróbce, nerkach, sercu, podrobach, rybie czy drobiu. Źródłem żelaza niehemowego (przyswajalność od 1% do 5%) są kasze, nasiona sezamu, szpinak, szczaw.

Wchłanianie żelaza utrudniają niektóre związki chemiczne. Należą do nich: fityniany zawarte w produktach zbożowych, szczawiany występujące w szpinaku czy szczawiu, taniny z kawy i herbaty.

Magnez

Magnezu potrzebujemy do produkcji ATP, do prawidłowej mineralizacji kości czy regulacji stężenia glukozy. Pierwiastek ten odgrywa też bardzo ważną rolę w transporcie jonów wapnia i potasu. Choroby układu trawiennego, np. takie jak zespół nieszczelnego jelita, mogą być przyczyną zaburzonego wchłaniania minerałów, w tym magnezu. Największy niedobór jest zauważany u osób, które borykają się z przewlekłymi biegunkami. Wchłanianie magnezu w postaci jonów odbywa się głównie w jelicie czczym i krętym ze względu na odczyn kwaśny (pH poniżej 7). Z tego względu warto zadbać o swoje jelita. Dobrym źródłem magnezu są orzechy, gorzka czekolada, komosa ryżowa oraz woda wysokozmineralizowana.

Cynk

Cynk jest aktywatorem wielu enzymów. Kluczowe są te, które bezpośrednio mają wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, czyli: fosfataza alkaliczna (trawienie), anhydraza węglanowa (bierze udział w tworzeniu kwasu solnego), karboksypeptydaza (trawi białka w przewodzie pokarmowym). Najwięcej cynku wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim. Dlatego w chorobach jelit zauważamy największy niedobór tego pierwiastka. Jego spadek może wystąpić też na skutek zażywania niektórych leków (np. takich jak prednizolon – pochodna kortyzonu), jak również przez stan zapalny jelit oraz przewlekłe biegunki.

Selen

Niedobór selenu obserwuje się u osób z niedożywieniem białkowo-energetycznym oraz u pacjentów po usunięciu znacznej części jelita cienkiego. Selen ma właściwości przeciwutleniające oraz chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dlatego też sugeruje się, że może wpływać na zmniejszanie stanu zapalnego.

Potas

Do niedoboru potasu mogą przyczynić się głównie biegunki, ale również przewlekły stan zapalny. Dlatego u osób z chorymi jelitami należy monitorować poziom tego pierwiastka, a w razie potrzeby należy go suplementować. Potas przekazuje jony dodatnie do organizmu, dzięki czemu reguluje wiele funkcji organizmu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, powinniśmy zadbać o obecność w diecie takich produktów jak: pomidory, bataty, banany, dynia czy pestki dyni.

Najprostszą metodą na utrzymywanie powyższych składników na odpowiednim poziomie jest badanie ich poziomu dwa razy w roku i wdrażanie odpowiedniego postępowania uzupełniającego.

Kwas foliowy i witamina B12 pod kontrolą

Osoby chore na wrzodziejące zapalenie jelita grubego mogą borykać się z niedoborem witaminy B12 głównie na skutek jej niedostatecznej podaży. Należy pamiętać, że głównym źródłem witaminy B12 jest przede wszystkim mięso (wołowina, wieprzowina, podroby, drób) oraz ryby. W mniejszej ilości witamina ta występuje w jajkach, wędlinach czy przetworach mlecznych.

Jednak większy problemem może stanowić niedobór kwasu foliowego. Przyjmowanie sulfasalazyny (lek stosowany w nieswoistych zapalnych chorobach jelit) znacznie obniża wchłanialność kwasu foliowego. Z tego względu trzeba pamiętać o jego suplementacji, aby nie dopuścić do rozwoju m.in. anemii. Niedobór tej witaminy może także prowadzić do podwyższenia poziomu homocysteiny, co zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniżenie stężenia kwasu foliowego może także powodować przewlekły stan zapalny jelita czczego.

W celu kontrolowania poziomu kwasu foliowego w organizmie, zaleca się oznaczenie jego stężenia w erytrocytach oraz wyznaczenie stężenia homocysteiny w osoczu krwi.

Poza suplementacją warto pamiętać również o diecie bogatej w kwas foliowy. Jest on powszechny w pożywieniu, występuje w większości warzyw i owoców oraz w ziarnach, orzechach czy w komosie ryżowej.

Oczywiście, aby nie narazić się na niedobory, trzeba również dbać o prawidłowy poziom witaminy D3 oraz o podaż kwasów omega-3.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Osoby, które mają problemy z jelitami, są ciągle narażone na niedobory. Dzieje się tak, ponieważ choroby w obrębie jelit są ściśle związane z wchłanianiem substancji odżywczych. Jakie niedobory występują najczęściej?

Jelito objęte stanem zapalnym gorzej wchłania różne składniki pokarmowe, co wywołuje lub pogłębia niedobory żywieniowe. Do wystąpienia tego problemu przyczyniają się m.in. takie dolegliwości, jak: częste krwawienie z przewodu pokarmowego, biegunki, usunięcie fragmentu jelit, stan zapalny jelit.

Najczęstsze niedobory w chorobach jelit

Żelazo

Żelazo jest niezbędne dla ludzkiego życia – jest kluczowym składnikiem różnych białek i enzymów, które biorą udział w transporcie tlenu i regulacji wzrostu komórek. Niedobory żelaza mogą doprowadzić do niedokrwistości, przewlekłego zmęczenia, obniżenia odporności oraz zaburzeń snu. Wchłanianie żelaza Fe2+ odbywa się w odcinku jelita cienkiego, natomiast postać jonu Fe3+ musi być zredukowana do Fe2+. Do tego przekształcenia niezbędny jest kwas solny oraz witamina C. Dlatego podczas komponowania codziennych posiłków należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Przede wszystkim należy wybierać produkty bogate w żelazo oraz dobrze przyswajalne. Żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne dla organizmu (około 20% przyswajalności), znajdziemy w wątróbce, nerkach, sercu, podrobach, rybie czy drobiu. Źródłem żelaza niehemowego (przyswajalność od 1% do 5%) są kasze, nasiona sezamu, szpinak, szczaw.

Wchłanianie żelaza utrudniają niektóre związki chemiczne. Należą do nich: fityniany zawarte w produktach zbożowych, szczawiany występujące w szpinaku czy szczawiu, taniny z kawy i herbaty.

Magnez

Magnezu potrzebujemy do produkcji ATP, do prawidłowej mineralizacji kości czy regulacji stężenia glukozy. Pierwiastek ten odgrywa też bardzo ważną rolę w transporcie jonów wapnia i potasu. Choroby układu trawiennego, np. takie jak zespół nieszczelnego jelita, mogą być przyczyną zaburzonego wchłaniania minerałów, w tym magnezu. Największy niedobór jest zauważany u osób, które borykają się z przewlekłymi biegunkami. Wchłanianie magnezu w postaci jonów odbywa się głównie w jelicie czczym i krętym ze względu na odczyn kwaśny (pH poniżej 7). Z tego względu warto zadbać o swoje jelita. Dobrym źródłem magnezu są orzechy, gorzka czekolada, komosa ryżowa oraz woda wysokozmineralizowana.

Cynk

Cynk jest aktywatorem wielu enzymów. Kluczowe są te, które bezpośrednio mają wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, czyli: fosfataza alkaliczna (trawienie), anhydraza węglanowa (bierze udział w tworzeniu kwasu solnego), karboksypeptydaza (trawi białka w przewodzie pokarmowym). Najwięcej cynku wchłania się w dwunastnicy i jelicie cienkim. Dlatego w chorobach jelit zauważamy największy niedobór tego pierwiastka. Jego spadek może wystąpić też na skutek zażywania niektórych leków (np. takich jak prednizolon – pochodna kortyzonu), jak również przez stan zapalny jelit oraz przewlekłe biegunki.

Selen

Niedobór selenu obserwuje się u osób z niedożywieniem białkowo-energetycznym oraz u pacjentów po usunięciu znacznej części jelita cienkiego. Selen ma właściwości przeciwutleniające oraz chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dlatego też sugeruje się, że może wpływać na zmniejszanie stanu zapalnego.

Potas

Do niedoboru potasu mogą przyczynić się głównie biegunki, ale również przewlekły stan zapalny. Dlatego u osób z chorymi jelitami należy monitorować poziom tego pierwiastka, a w razie potrzeby należy go suplementować. Potas przekazuje jony dodatnie do organizmu, dzięki czemu reguluje wiele funkcji organizmu. Aby dostarczyć sobie tego składnika, powinniśmy zadbać o obecność w diecie takich produktów jak: pomidory, bataty, banany, dynia czy pestki dyni.

Najprostszą metodą na utrzymywanie powyższych składników na odpowiednim poziomie jest badanie ich poziomu dwa razy w roku i wdrażanie odpowiedniego postępowania uzupełniającego.

Kwas foliowy i witamina B12 pod kontrolą

Osoby chore na wrzodziejące zapalenie jelita grubego mogą borykać się z niedoborem witaminy B12 głównie na skutek jej niedostatecznej podaży. Należy pamiętać, że głównym źródłem witaminy B12 jest przede wszystkim mięso (wołowina, wieprzowina, podroby, drób) oraz ryby. W mniejszej ilości witamina ta występuje w jajkach, wędlinach czy przetworach mlecznych.

Jednak większy problemem może stanowić niedobór kwasu foliowego. Przyjmowanie sulfasalazyny (lek stosowany w nieswoistych zapalnych chorobach jelit) znacznie obniża wchłanialność kwasu foliowego. Z tego względu trzeba pamiętać o jego suplementacji, aby nie dopuścić do rozwoju m.in. anemii. Niedobór tej witaminy może także prowadzić do podwyższenia poziomu homocysteiny, co zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniżenie stężenia kwasu foliowego może także powodować przewlekły stan zapalny jelita czczego.

W celu kontrolowania poziomu kwasu foliowego w organizmie, zaleca się oznaczenie jego stężenia w erytrocytach oraz wyznaczenie stężenia homocysteiny w osoczu krwi.

Poza suplementacją warto pamiętać również o diecie bogatej w kwas foliowy. Jest on powszechny w pożywieniu, występuje w większości warzyw i owoców oraz w ziarnach, orzechach czy w komosie ryżowej.

Oczywiście, aby nie narazić się na niedobory, trzeba również dbać o prawidłowy poziom witaminy D3 oraz o podaż kwasów omega-3.

To może Cię zainteresować:

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
21 grudnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

rozgrzewające napoje

Rozgrzewające napoje na chłodne dni

Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na trzy…

WIĘCEJ >
jak zmniejszyć apetyt na słodycze

Jak zmniejszyć apetyt na słodycze? 4 proste sposoby

Każdy z nas dobrze zdaje sobie sprawę z tego, że od cukru łatwo można się uzależnić. Znacznie trudniej jest jednak zerwać z tym nałogiem. Dzieje się tak m.in. dlatego, że po zjedzeniu czegoś słodkiego w…

WIĘCEJ >
błędy żywieniowe

Najczęściej popełniane błędy żywieniowe

Sprawdź, jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej i dowiedz się, jak ich unikać. Po wielu rozmowach przeprowadzonych w gabinecie zauważyłam, że problem ze zwyczajami żywieniowymi nie wynika z braku wiedzy, a często z nieprawidłowych nawyków. Wielokrotnie…

WIĘCEJ >
rośliny psiankowate

Rośliny psiankowate – co warto o nich wiedzieć?

Jedzenie dużej ilości warzyw oraz owoców jest polecane przez dietetyków jako podstawa zdrowej diety. Należy jednak pamiętać, że nie wszystko jest czarne i białe i to, co będzie dla jednej osoby dobre, dla innej może…

WIĘCEJ >