fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sól – czy należy się jej bać?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Sól – czy należy się jej bać?

sól

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.

Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.

Jaką sól wybrać?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?

Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.

Ile soli używać?

Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.

Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?

W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.

Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ obrzęki mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru, jak i niedoboru sodu. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.

Sól na upały

Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i pływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.

Więcej na temat spożywania soli dowiesz się z mojego filmu na YouTubie.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.

Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.

Jaką sól wybrać?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?

Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.

Ile soli używać?

Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.

Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?

W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.

Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ obrzęki mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru, jak i niedoboru sodu. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.

Sól na upały

Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i pływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.

Więcej na temat spożywania soli dowiesz się z mojego filmu na YouTubie.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Joanna Zawadzka
18 lipca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…

WIĘCEJ >

Hemoroidy – jak im zapobiegać?

Hemoroidy to żylaki odbytu czy też – inaczej mówiąc – guzki krwawnicze. Sprawdź, jak sobie radzić z tym problemem i jak można mu zapobiegać. Najczęstszą przyczyną powstania hemoroidów jest wysiłek przy wypróżnieniach, nadmierne parcie, podczas…

WIĘCEJ >

Czy mam insulinooporność?

Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka Cię bezpośrednio. Na co zwrócić uwagę? Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka…

WIĘCEJ >
morsowanie

Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto

Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Poniżej 8 powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wzmacnia układ odpornościowy (obniża poziom…

WIĘCEJ >