logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Sól – czy należy się jej bać?

Sól – czy należy się jej bać?

sól

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.

Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.

Jaką sól wybrać?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?

Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.

Ile soli używać?

Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.

Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?

W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.

Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ obrzęki mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru, jak i niedoboru sodu. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.

Sól na upały

Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i pływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.

Więcej na temat spożywania soli dowiesz się z mojego filmu na YouTubie.

To może Cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

e-booki

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Podobne tematy

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Niedokrwistość to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Najczęściej występujące rodzaje anemii (…)

WIĘCEJ >

Czy mam Hashimoto?

Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej osób – głównie są to kobiety – i to nie tylko po 40. roku życia, (…)

WIĘCEJ >

Myśli sabotujące

Myśli sabotujące, to takie myśli, które prowadzą do niepożądanych działań. A w kontekście diety chodzi o takie myśli, które utrudniają (…)

WIĘCEJ >

Czy dieta może pomóc przy kompulsywnym objadaniu się?

Skuteczne leczenie tego zaburzenia odżywiania się wymaga współpracy wielu specjalistów – psychiatry, psychologa, psychoterapeuty i dietetyka.Podstawą leczenia jest leczenie psychoterapeutyczne, (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl