fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Zasada 80/20 w diecie – na czym polega?

zasada 80/20

„Należy jeść z rozsądkiem” często słyszymy od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać, ale jednak nie do końca jest to zrozumiałe. W takim rozsądkowym podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?

Zasada 80/20

Zasada 80/20 jest bezpieczna, a przede wszystkim skuteczna. Nie polega na stosowaniu wyrzeczeń żywieniowych, a wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowymi produktami. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub posiłki na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.

Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.

Zasada 80/20 – zalety

Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:

  • dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
  • duża elastyczność,
  • kształtowanie zdrowych nawyków,
  • płynność diety,
  • ułatwia trzymanie się w ryzach,
  • pozwala uniknąć rzucania się na jedzenie,
  • nie doświadczamy „katowania się” w głowie,
  • można stosować ją latami,
  • ma korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).

Oprócz tych zalet można wymienić jedną, ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!

Kto może stosować tę zasadę?

Ten system polecany jest osobom, które znają podstawowe założenia diety. Rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u zdrowych osób oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).

Sprawa komplikuje się trochę bardziej, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał niekorzystnie na zdrowie. To, jak stosować tę zasadę, lepiej ustalić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i stanu odżywienia organizmu. Wtedy decydujemy, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.

Co to daje? Korzyści

Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:

  • Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
  • Nie meczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
  • Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
  • Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.

Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych

Krok po kroku

Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty. Wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

„Należy jeść z rozsądkiem” często słyszymy od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać, ale jednak nie do końca jest to zrozumiałe. W takim rozsądkowym podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?

Zasada 80/20

Zasada 80/20 jest bezpieczna, a przede wszystkim skuteczna. Nie polega na stosowaniu wyrzeczeń żywieniowych, a wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowymi produktami. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub posiłki na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.

Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.

Zasada 80/20 – zalety

Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:

  • dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
  • duża elastyczność,
  • kształtowanie zdrowych nawyków,
  • płynność diety,
  • ułatwia trzymanie się w ryzach,
  • pozwala uniknąć rzucania się na jedzenie,
  • nie doświadczamy „katowania się” w głowie,
  • można stosować ją latami,
  • ma korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).

Oprócz tych zalet można wymienić jedną, ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!

Kto może stosować tę zasadę?

Ten system polecany jest osobom, które znają podstawowe założenia diety. Rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u zdrowych osób oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).

Sprawa komplikuje się trochę bardziej, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał niekorzystnie na zdrowie. To, jak stosować tę zasadę, lepiej ustalić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i stanu odżywienia organizmu. Wtedy decydujemy, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.

Co to daje? Korzyści

Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:

  • Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
  • Nie meczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
  • Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
  • Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.

Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych

Krok po kroku

Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty. Wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.

To może Cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
3 kwietnia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Refluks – co może pomóc?

Choroba refluksowa przełyku to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku. Wraz z połkniętym wcześniej pokarmem do przełyku wracają także wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne. Powoduje to szereg objawów, w tym często pieczenie, czyli…

WIĘCEJ >
owoce

Dlaczego warto jeść owoce?

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce. Oczywiście, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce…

WIĘCEJ >
niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…

WIĘCEJ >

Upragniona ciąża

  Kolejna dawka motywacji ! ♦️ Porównanie wyników badań pacjentki Kamili Lipowicz – dietetyka klinicznego Ajwen, 36 letniej kobiety prowadzącej w 90% siedzący tryb życia. Zgłoszonych dolegliwości było sporo: ➡️ problem z zajściem w ciążę ➡️ dwa poronienia…

WIĘCEJ >