Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka cię bezpośrednio.
Na co zwrócić uwagę? Objawy
Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć o tym, że masz insulinooporność? Przede wszystkim pojawienie się takich zmian, jak:
- nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
- uczucie zmęczenia,
- przyrost masy ciała (mimo że sposób odżywiania się nie zmienił),
- problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
- napady głodu, ochota na słodycze,
- kłopoty z koncentracją i pamięcią,
- stany depresyjne,
- bóle głowy i bóle stawów,
- dysproporcje w budowie sylwetki (czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a u mężczyzn – na piersiach).
Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz z obniżonym – u mężczyzn.
Diagnostyka
Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność? Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, i to niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w 3 pobraniach, czyli 3-punktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po 2 godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.
W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej 5-punktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i 3 godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.
Dowiedz się więcej: Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?
Jak interpretować uzyskane wyniki?
Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.
Zamów książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”
To może Cię zainteresować:
Autor
Joanna Zawadzka
Czy mam insulinooporność? – to pytanie, które obecnie zadaje sobie coraz więcej kobiet i mężczyzn. Jest kilka symptomów, które mogą sugerować, że ten problem dotyka cię bezpośrednio.
Na co zwrócić uwagę? Objawy
Kiedy możesz podejrzewać, że gospodarka węglowodanowa nie działa prawidłowo? Co może świadczyć o tym, że masz insulinooporność? Przede wszystkim pojawienie się takich zmian, jak:
- nadmierna senność (zwłaszcza po posiłkach węglowodanowych),
- uczucie zmęczenia,
- przyrost masy ciała (mimo że sposób odżywiania się nie zmienił),
- problem ze schudnięciem (mimo podejmowania prób stosowania diety),
- napady głodu, ochota na słodycze,
- kłopoty z koncentracją i pamięcią,
- stany depresyjne,
- bóle głowy i bóle stawów,
- dysproporcje w budowie sylwetki (czyli odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, ale też w okolicach ramion u kobiet, a u mężczyzn – na piersiach).
Ponadto insulinooporność często współwystępuje z PCOS, hirsutyzmem, a także z podwyższonym poziomem testosteronu u kobiet oraz z obniżonym – u mężczyzn.
Diagnostyka
Jakie badania diagnostyczne należy wykonać, jeśli podejrzewasz u siebie insulinooporność? Najczęściej stosowanym narzędziem do diagnostyki insulinooporności jest wskaźnik HOMA-IR. Aby go wyliczyć, należy zbadać poziom glukozy i insuliny na czczo we krwi. Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa prawidłowy, a dopiero po zjedzeniu posiłku następuje jej wyrzut, i to niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Dużo lepszym badaniem jest krzywa glukozowo-insulinowa wykonana przynajmniej w 3 pobraniach, czyli 3-punktowa. Badamy wówczas poziom glukozy i insuliny na czczo (1 punkt), następnie wypijamy roztwór 75 g glukozy i badamy się po godzinie (2 punkt) oraz po 2 godzinach (3 punkt) od wypicia wody z glukozą.
W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie spożywamy, by wynik był jak najbardziej rzeczywisty. Czasami konieczne może być wykonanie nawet krzywej 5-punktowej, czyli dodatkowo oznaczamy poziom glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i 3 godzinach od spożycia rozpuszczonej glukozy.
Dowiedz się więcej: Krzywa glukozowo-insulinowa – co warto wiedzieć?
Jak interpretować uzyskane wyniki?
Z uzyskanym wynikiem warto udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest prosta i jednoznaczna, z uwagi na brak ustalonych norm, tak jak jest to w przypadku wartości dla glukozy. Każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko to, jakie wartości przyjmuje glukoza i insulina, lecz także jak przebiega krzywa, w jakim czasie następuje wzrost lub spadek wartości oraz jakie są dolegliwości towarzyszące.
Zamów książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”
To może Cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Problemy z koncentracją – 6 możliwych przyczyn
Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź! Problemy z koncentracją – przyczyny 1. Przemęczenie Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie…
WIĘCEJ >Czy erytrytol może zastąpić biały cukier?
Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź! W ostatnim czasie coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w…
WIĘCEJ >Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?
Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…
WIĘCEJ >Choroba Gravesa–Basedowa – co robić?
Choroba Gravesa–Basedowa to choroba autoimmunologiczna, czyli układu immunologicznego, a nie tarczycy samej w sobie. Przejawia się tym, że nieprawidłowo działający układ odpornościowy atakuje tarczycę. W tym przypadku jest ona pobudzana do nadmiernej produkcji hormonów. Przyczyny…
WIĘCEJ >















