fbpx
Szukaj
open close

Jak zrobić ryż z kalafiora?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
ryz-z-kalafiora.jpg

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen.

Jak zrobić „ryż” z kalafiora?

Czas wykonania: około 30 minut

Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową nakładką szatkująco-rozdrabniającą)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalcu)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kawałki kalafiora wkładamy do rozdrabniacza.
  • Miksujemy około 5 sekund.
  • Przekładamy zmiksowany kalafior do jakiegoś naczynia.
  • Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Wrzucamy cebulę.
  • Zasmażamy 23 minuty
  • Dodajemy ryż z kalafiora.
  • Mieszamy i podgrzewamy 2–3 minuty.
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Uwagi:

  • Taki „ryż” może być superdodatkiem do dań mięsnych oraz dla osób na protokole autoimmunologicznym.
  • Możemy dodać swoje ulubione zioła, np. kolendrę, zieloną pietruszkę, świeże oregano.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
7 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jak kroić nożem?

Krótki instruktaż, jak kroić nożem, aby nie zrobić sobie krzywdy. Więcej tego typu filmów znajdziesz na naszym kanale na YouTubie. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z mięsa Podroby,…

WIĘCEJ >

Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej

Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >

Zioła w diecie paleo

Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…

WIĘCEJ >