fbpx
Szukaj
open close

Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Mitochondria. 30 rad, jak żyć zdrowo

Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie. 

Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.

Te rady zmienią twoje życie na lepsze

Kilka ważnych rad:

  1. Unikaj produktów z fabryki.
  2. Jedz to, co urosło lub się urodziło.
  3. Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
  4. Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
  5. Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
  6. Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
  7. Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
  8. Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
  9. Zadbaj o dobrej jakości produkty!
  10. Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
  11. Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
  12. Jedz serca – mają Q10.
  13. Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
  14. Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
  15. Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
  16. Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
  17. Jedz awokado.
  18. Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
  19. Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
  20. Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
  21. Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
  22. Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
  23. Pij tylko wodę (bez dodatków).
  24. Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
  25. Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
  26. Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
  27. Wyreguluj rytm dobowy.
  28. Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
  29. Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
  30. Ogranicz kosmetyki.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Mitochondria to nasze elektrownie, które dostarczają nam energii i ogrzewają ciało. Kiedy nie pracują prawidłowo, cierpimy na wiele chorób i czujemy zmęczenie. 

Stan zapalny, zła dieta, niedobór składników witaminowo-mineralnych prowadzą do dysfunkcji mitochondrium, dlatego tak ważne jest prawidłowe odżywianie. Przy czym podkreślam – nie chodzi o jedzenie, lecz odżywianie.

Te rady zmienią twoje życie na lepsze

Kilka ważnych rad:

  1. Unikaj produktów z fabryki.
  2. Jedz to, co urosło lub się urodziło.
  3. Sięgaj po to, co jest pokarmem, a nie tylko go udaje.
  4. Jedz po to, by odżywiać organizm, a nie go przytulać – jedzenie nie jest pluszowym misiem i nie zastąpi ci seksu czy przytulenia.
  5. Unikaj: zbóż (lub mocno je ogranicz), pszenicy, produktów mlecznych (wyjątek: masło), alkoholu.
  6. Wyeliminuj: słodycze, słodziki.
  7. Spożywaj tłuszcze – błony komórkowe ich potrzebują.
  8. Zadbaj o pełnowartościowe białko: mięso, jaja, podroby, ryby (ostrożnie ze względu na toksyny).
  9. Zadbaj o dobrej jakości produkty!
  10. Nie smaż! Duś, gotuj, gotuj na parze lub jedz coś surowego.
  11. Sięgaj po wątróbkę – to multiwitamina.
  12. Jedz serca – mają Q10.
  13. Zadbaj o regularny dowóz cholesterolu! To twój antyoksydant i prekursor do produkcji hormonów (obejrzyj film na temat tłuszczu i cholesterolu).
  14. Spożywaj warzywa zielone, liściaste, kapustne, kiełki – dostarczają niezbędnej siarki oraz sulforafanu.
  15. Jeśli tolerujesz, to włącz do diety orzechy włoskie, laskowe i pestki dyni (ale ich nie podgrzewaj).
  16. Dodawaj do wszystkiego prawdziwą oliwę.
  17. Jedz awokado.
  18. Spożywaj owoce jagodowe i czerwone warzywa.
  19. Jedz śniadania białkowo-tłuszczowe.
  20. Na kolację zrezygnuj z białka, bo długo się trawi.
  21. Zadbaj o 12-godzinną przerwę od jedzenia (od kolacji do śniadania).
  22. Wydłuż przerwy między posiłkami do 4–6 godzin.
  23. Pij tylko wodę (bez dodatków).
  24. Możesz wypić 1, maksymalnie 2 kawy (jeśli czujesz się po nich dobrze).
  25. Zadbaj o sen – to jedyna szansa na regenerację.
  26. Codziennie przebywaj na świeżym powietrzu, zrób 10 tysięcy kroków.
  27. Wyreguluj rytm dobowy.
  28. Odpocznij, kiedy tego potrzebujesz, nie pobudzaj się.
  29. Ustal z dietetykiem indywidualną suplementację (nie potrzebujesz wszystkiego, ale jeśli jesteś chory, to zapewne potrzebujesz jakiegoś wspomagania).
  30. Ogranicz kosmetyki.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
30 kwietnia 2019

Tagi

Komentarzy: 1

  1. […] z otyłością olbrzymią właściwie nie mają BAT. W tym wypadku tkanka brunatna traci liczne mitochondria odpowiedzialne za procesy energetyczne i zaczyna wypełniać się triacyloglicerydami, czyli […]

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

nabiał, karat, kaszel

Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?

U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.

WIĘCEJ >

Selen i cynk – to połączenie budzi grozę. Stosować razem czy osobno?

Czy można łączyć w suplementacji selen i cynk? Dobre pytanie. Sprawdź, co mówią na ten temat badania. Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Wiele produktów w przyrodzie, które są bogatym źródłem cynku, są jednocześnie…

WIĘCEJ >

Zmiany żywieniowe na przestrzeni wieków

Szacuje się, że obecnie w Stanach Zjednoczonych do żywności dodaje się ponad 2500 różnych substancji. Przeciętny Amerykanin spożywa około 5 kilogramów różnych dodatków do żywności rocznie.

WIĘCEJ >
kobieta

Badania dla kobiet – jakie warto zrobić?

Badacie się co roku, co dwa lata, a może wcale? Często wydajemy pieniądze na nowe ubrania, kolację w restauracji, kino z popcornem i colą. A co z ciałem? Szkoda pieniędzy. Sprawdź, jakie badania dla kobiet warto…

WIĘCEJ >