fbpx
logo
Szukaj
open close

Befsztyki na buraczkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8374b678-8490-420d-a18e-9613896f5cdf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Befsztyki na buraczkach

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, smarujemy tłuszczem (połową oliwy), wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i wsadzamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc)
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok. 1 godz. przed smażeniem
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odkładamy do ostygnięcia pod przykryciem
  • Buraki ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do buraków
  • Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do buraków
  • Do miski z burakami dodajemy kaszę, tłuszcz (pozostałą oliwę), sok z cytryny oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej)
  • Dodajemy tłuszcz (masło) i gdy zacznie się pienić – kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie oprószamy mięso przyprawami (solą i pieprzem) i odkładamy na deskę na ok. 2-3 minuty
  • Po tym czasie kroimy mięso w plastry
  • Na talerze nakładamy porcję sałatki z kaszą i burakami, a na wierzch kładziemy mięso i całość posypujemy pokruszonym serem i posiekaną zieleniną (szczypiorkiem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wołowiną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak ugotowany (800 g)
  • Wołowina polędwica (600 g)
  • Ser kozi (100 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (90 g)
  • Cebula (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kebab wołowy

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy, wrzucamy do blendera i blendujemy Do miski przenosimy zawartość blendera, dodajemy mięso oraz wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Curry z wołowiną i ziemniakami

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 3 (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna wołowina po azjatycku

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z soczewicą

Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili (…)

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy (…)

WIĘCEJ >