Brokuły z sosem serowym
Brokuły z sosem serowym
Przygotowanie
- Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości)
- Ser pleśniowy kruszymy do garnka
- Fetę ścieramy na drobnych oczkach tarki do garnka z serem pleśniowym
- Do garnka dolewamy mleko i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Płatki migdałowe prażymy na patelni przez ok. 2-4 minuty
- Brokuły odcedzamy i nakładamy na talerze, polewamy sosem serowym i posypujemy płatkami migdałowymi
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z brokułami.
Autor
Lista składników
- Brokuł (500 g)
- Ser pleśniowy (100 g)
- Ser feta (45 g)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Płatki migdałowe (20 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka grecka
Myjemy ogórka i pomidory Ogórka obieramy ze skórki Kroimy warzywa i kruszymy fetę Wrzucamy składniki do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy i doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i oregano
WIĘCEJ >Smażony szpinak z orzechami
Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Szpinak grubo siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy orzechy oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty, cały czas mieszając Dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Warzywa z patelni
Wszystkie warzywa (poza papryką) obieramy Cebulę i por kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę kroimy w plastry Seler i paprykę kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz por i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >