fbpx
logo
Szukaj
open close

Bułki orkiszowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c360cd443-11e0-4ddc-943c-8ce3e80bd9b2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bułki orkiszowe

Przygotowanie

  • Do miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy
  • Do płynu dodajemy mąkę, tłuszcz i przyprawy, a następnie wszystko razem dokładnie mieszamy
  • Przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 10-15 minut
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z ciasto lepimy okrągłe bułki i kładziemy je na papier
  • Na wierzchu bułek opcjonalnie możemy zrobić nacięcie w kształcie krzyża
  • Wierzch bułek smarujemy wodą i posypujemy sezamem
  • Bułki odkładamy na ok. 15-20 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Po upływie 15-20 minut wkładamy blachę do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia bułek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Drożdże (świeże) (30 g)
  • Sezam biały (20 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól morska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wstążki z piersią z kurczaka

Szpinak gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż zwiędnie), a następnie odcedzamy Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy tłuszcz (olej), wybijamy jaja i wyrabiamy na gładkie ciasto Wyrobione ciasto dzielimy…

WIĘCEJ >

Filety z kurczaka w serowej panierce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo wzdłuż, tworząc cieńsze kawałki Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wylewamy białka…

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…

WIĘCEJ >

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >