fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Buraki w balsamicznym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c032aa325-9fd1-436a-98e1-bae3b97068b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Buraki w balsamicznym sosie

Przygotowanie

  • Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Buraki polewamy przygotowanym sosem
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (po tym czasie sprawdzamy wykałaczką lub widelcem czy są miękkie)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.

Buraki możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. natką pietruszki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Burak (420 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb kokosowy

Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy.  Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem. 

WIĘCEJ >

Szynka parmeńska, rukola i parmezan z orzeszkami pini

Na talerzu układamy rukolę i szynkę, a na wierzch ścieramy ser Całość posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą

WIĘCEJ >

Grzanki z białym serem, rukolą i jajem

Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Kromki chleba pieczemy w tosterze Gotowe grzanki smarujemy serem, posypujemy rukolą oraz przyprawami i kładziemy na talerz Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na…

WIĘCEJ >

Bulion jarski

Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…

WIĘCEJ >