fbpx
logo
Szukaj
open close

Buraki w balsamicznym sosie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c032aa325-9fd1-436a-98e1-bae3b97068b8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Buraki w balsamicznym sosie

Przygotowanie

  • Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Buraki polewamy przygotowanym sosem
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (po tym czasie sprawdzamy wykałaczką lub widelcem czy są miękkie)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.

Buraki możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. natką pietruszki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Burak (420 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z pieczoną kaczką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu i smażymy przez 8 minut, następnie z drugiej strony (skórą do góry) przez minutę. Kaczkę…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Por obieramy i kroimy w plasterki Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Jagnięcina z rozmarynem i czosnkiem

Udziec powinien być w jednym kawałku Czosnek kroimy na pół W udźcu robimy kilka nacięć i w każde nacięcie wkładamy gałązki rozmarynu oraz czosnek Skórę udźca nacieramy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Następnie…

WIĘCEJ >

Komosanka z pestkami dyni i jagodami Goji

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami dyni oraz jagodami Goji

WIĘCEJ >