Buraki w balsamicznym sosie
Buraki w balsamicznym sosie
Przygotowanie
- Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Buraki polewamy przygotowanym sosem
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (po tym czasie sprawdzamy wykałaczką lub widelcem czy są miękkie)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.
Buraki możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Burak (420 g)
- Sok z pomarańczy 100% (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Szynka parmeńska, rukola i parmezan z orzeszkami pini
Na talerzu układamy rukolę i szynkę, a na wierzch ścieramy ser Całość posypujemy orzeszkami i skrapiamy oliwą
WIĘCEJ >Grzanki z białym serem, rukolą i jajem
Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Kromki chleba pieczemy w tosterze Gotowe grzanki smarujemy serem, posypujemy rukolą oraz przyprawami i kładziemy na talerz Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy, kroimy na…
WIĘCEJ >Bulion jarski
Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka kawałków Dodać liść laurowy i zioło angielskie Wsypać czubatą łyżkę soli…
WIĘCEJ >