Buraki w balsamicznym sosie
Buraki w balsamicznym sosie
Przygotowanie
- Buraki obieramy, kroimy na pół lub na ćwiartki i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski wlewamy sok, ocet i tłuszcz, dodajemy zieleninę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
- Buraki polewamy przygotowanym sosem
- Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (po tym czasie sprawdzamy wykałaczką lub widelcem czy są miękkie)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia buraków.
Buraki możesz opcjonalnie posypać zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Burak (420 g)
- Sok z pomarańczy 100% (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pikantne frytki serowe
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie paski i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do…
WIĘCEJ >Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów
Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…
WIĘCEJ >Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami
Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…
WIĘCEJ >Chrupiące krakersy z parmezanu
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i lekko nacieramy go tłuszczem Parmezan przenosimy na blachę (robimy kilka równych kopców z parmezanu w równych odległościach i delikatnie „rozsmarowujemy”, tak żeby…
WIĘCEJ >