fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82fe761b-baf6-4de5-be4f-6909fa43ae44
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Za pomocą miksera ucieramy tłuszcz z cukrem na kremową masę
  • Dodajemy masło orzechowe i ekstrakt z wanilii, wybijamy jajo i miksujemy
  • Orzechy drobno siekamy
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, orzechy oraz wiórki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy
  • Na blachę nakładamy po łyżce masy, zostawiając między ciasteczkami spore odstępy
  • Ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie przekładamy ciasteczka na metalowy ruszt i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Wanilia – ekstrakt (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Deser jagodowy z jogurtowym sosem

Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Ryż z warzywami

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12-14 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…

WIĘCEJ >