Ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Za pomocą miksera ucieramy tłuszcz z cukrem na kremową masę
- Dodajemy masło orzechowe i ekstrakt z wanilii, wybijamy jajo i miksujemy
- Orzechy drobno siekamy
- Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, orzechy oraz wiórki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy
- Na blachę nakładamy po łyżce masy, zostawiając między ciasteczkami spore odstępy
- Ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
- Po tym czasie przekładamy ciasteczka na metalowy ruszt i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (350 g)
- Cukier trzcinowy (150 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
- Wanilia – ekstrakt (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Deser jagodowy z jogurtowym sosem
Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z…
WIĘCEJ >Ryż z warzywami
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12-14 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i…
WIĘCEJ >Gryczane pieczywo czosnkowe
Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…
WIĘCEJ >Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami
Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w paseczki lub w…
WIĘCEJ >