fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82fe761b-baf6-4de5-be4f-6909fa43ae44
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Za pomocą miksera ucieramy tłuszcz z cukrem na kremową masę
  • Dodajemy masło orzechowe i ekstrakt z wanilii, wybijamy jajo i miksujemy
  • Orzechy drobno siekamy
  • Czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, orzechy oraz wiórki czekoladowe i całość dokładnie mieszamy
  • Na blachę nakładamy po łyżce masy, zostawiając między ciasteczkami spore odstępy
  • Ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie przekładamy ciasteczka na metalowy ruszt i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 9
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (350 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Wanilia – ekstrakt (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczona włoszczyzna

Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…

WIĘCEJ >

Kokosowe ciasteczka maślane

Do miski wkładamy tłuszcz, dodajemy cukier i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona), wybijamy jaja i całość dokładnie mieszamy Następnie przesiewamy do masy mąkę, dosypujemy wiórki kokosowe i ponownie dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp….

WIĘCEJ >

Marchewka z oliwkami

Marchewkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy masło, dorzucamy marchewkę i smażymy przez 5 minut. Dodajemy oliwki i jeszcze chwilę smażymy ciągle mieszając. Do całości dosypujemy płatki drożdżowe. Danie jest gotowe jak zmiękną. 

WIĘCEJ >

Mus gruszkowo-truskawkowy

Z truskawek usuwamy szypułki Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdo nasienne Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Mus przenosimy do miski (możemy udekorować owocami lub pestkami)

WIĘCEJ >