fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b6379e2-8ebd-419a-8976-3bd3cdb08a14
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka migdałowe

Przygotowanie

  • Płatki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (aby uniknąć przypalenia)
  • Do garnka wkładamy tłuszcz, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści
  • Do składników płynnych przesiewamy mąkę, dodajemy płatki i dokładnie mieszamy
  • Blachę (najlepiej o wymiarach 36 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Masę przenosimy na papier i równomiernie rozprowadzamy
  • Po ostygnięciu masy – wkładamy blachę do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ciasto kroimy na niewielkie kwadraty (lub prostokąty)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 25
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Płatki migdałowe (150 g)
  • Masło (100 g)
  • Woda (70 ml)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Tosty z awokado i jajem

Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy widelcem na papkę Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Babeczki z jagodami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo i roztrzepujemy widelcem, a następnie dolewamy mleko oraz tłuszcz i ponownie…

WIĘCEJ >