fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka migdałowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4b6379e2-8ebd-419a-8976-3bd3cdb08a14
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka migdałowe

Przygotowanie

  • Płatki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (aby uniknąć przypalenia)
  • Do garnka wkładamy tłuszcz, dolewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści
  • Do składników płynnych przesiewamy mąkę, dodajemy płatki i dokładnie mieszamy
  • Blachę (najlepiej o wymiarach 36 cm x 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia
  • Masę przenosimy na papier i równomiernie rozprowadzamy
  • Po ostygnięciu masy – wkładamy blachę do lodówki na ok. 30 minut
  • Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ciasto kroimy na niewielkie kwadraty (lub prostokąty)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 25
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (250 g)
  • Płatki migdałowe (150 g)
  • Masło (100 g)
  • Woda (70 ml)
  • Soda oczyszczona (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe muffinki makowe bez cukru

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz i przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona i sól), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem…

WIĘCEJ >

Kisiel z rabarbaru

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (6/7 ilości) i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym czasie przelewamy sok z łodygami przez sitko do osobnego garnka (przecieramy…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – wiosna

Owoce umyć, przekroić na cztery części i usunąć gniazda Pokroić w kostkę, wymieszać

WIĘCEJ >

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do malaksera wsypujemy mąkę Włączamy urządzenie i stopniowo dodajemy tłuszcz, aż…

WIĘCEJ >