fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka z pomarańczą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb92e6f5c-2977-402c-92e4-858025df0be7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka z pomarańczą

Przygotowanie

  • Kaszę kukurydzianą gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wkładamy tłuszcz (5/6 ilości), wsypujemy cukier puder i miksujemy na gęstą masę
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do masy i ponownie miksujemy
  • Dodajemy mąkę, kaszę kukurydzianą, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy na niskich obrotach, aby składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę ciasteczka
  • 1/6 ilości tłuszczu wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
  • Ciasteczka smarujemy równomiernie rozpuszczonym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż nabiorą jasnozłotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Masło klarowane ghee (300 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Kasza kukurydziana (85 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Leczo

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i pokroić na grube plastry. Paprykę i cebulę pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić pokrojoną paprykę,…

WIĘCEJ >