fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka z pomarańczą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb92e6f5c-2977-402c-92e4-858025df0be7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka z pomarańczą

Przygotowanie

  • Kaszę kukurydzianą gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wkładamy tłuszcz (5/6 ilości), wsypujemy cukier puder i miksujemy na gęstą masę
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do masy i ponownie miksujemy
  • Dodajemy mąkę, kaszę kukurydzianą, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy na niskich obrotach, aby składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę ciasteczka
  • 1/6 ilości tłuszczu wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
  • Ciasteczka smarujemy równomiernie rozpuszczonym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż nabiorą jasnozłotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (400 g)
  • Masło klarowane ghee (300 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Kasza kukurydziana (85 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Mikser, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe ciasto kakaowe z masłem orzechowym

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i…

WIĘCEJ >

Kombucha

Przygotowujemy duży słoik i wsypujemy do niego herbatę Zalewamy herbatę wrzątkiem Dodajemy cukier i mieszamy Czekamy aż ostygnie Dodajemy grzybka z płynem Przykrywamy gazą i zakładamy gumkę żeby gaza nie spadła Wkładamy słoik do szafki,…

WIĘCEJ >

Kisiel z rabarbaru

Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (6/7 ilości) i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym czasie przelewamy sok z łodygami przez sitko do osobnego garnka (przecieramy…

WIĘCEJ >

Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami

Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…

WIĘCEJ >