Ciasteczka z pomarańczą
Ciasteczka z pomarańczą
Przygotowanie
- Kaszę kukurydzianą gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C
- Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wkładamy tłuszcz (5/6 ilości), wsypujemy cukier puder i miksujemy na gęstą masę
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do masy i ponownie miksujemy
- Dodajemy mąkę, kaszę kukurydzianą, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy na niskich obrotach, aby składniki się ze sobą dokładnie połączyły
- Masę nakładamy do szprycy i wyciskamy na blachę ciasteczka
- 1/6 ilości tłuszczu wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
- Ciasteczka smarujemy równomiernie rozpuszczonym tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-12 minut (pieczemy do momentu, aż nabiorą jasnozłotego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (400 g)
- Masło klarowane ghee (300 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
- Kasza kukurydziana (85 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sok z pomarańczy 100% (30 g)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kokosowe ciasto kakaowe z masłem orzechowym
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i…
WIĘCEJ >Kisiel z rabarbaru
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (6/7 ilości) i gotujemy przez ok. 15 minut Po tym czasie przelewamy sok z łodygami przez sitko do osobnego garnka (przecieramy…
WIĘCEJ >Kokosowe babeczki z musem bananowym i owocami
Najpierw masa bananowa: Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, czyli jakieś 2-3 minuty Do szklanki z gorącą wodą wsypujemy żelatynę, mieszamy i zostawiamy na chwilę Obieramy…
WIĘCEJ >