fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto dyniowe z kaszą jęczmienną i jaglaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73f5f835-536c-4b84-a38b-1cc5d30a06ab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto dyniowe z kaszą jęczmienną i jaglaną

Przygotowanie

  • Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz włókna
  • Miąższ kroimy na kawałki i gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka)
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie kaszę odcedzamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię przenosimy do blendera i blendujemy na gładkie purée
  • Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy
  • Dodajemy cukier i mąkę, dolewamy mleko i mieszamy na gładką masę
  • Dodajemy dynię oraz kaszę i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przenosimy do niego masę dyniową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (500 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Cukier biały kryształ (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (24 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezsernik dyniowo-korzenny

Spód Daktyle zalewamy gorącą wodą (na 100 g daktyli 170 ml wody) i odkładamy na ok. 10-15 minut, a następnie (…)

WIĘCEJ >

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych (…)

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. (…)

WIĘCEJ >

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z (…)

WIĘCEJ >