fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto dyniowe z kaszą jęczmienną i jaglaną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73f5f835-536c-4b84-a38b-1cc5d30a06ab
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto dyniowe z kaszą jęczmienną i jaglaną

Przygotowanie

  • Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz włókna
  • Miąższ kroimy na kawałki i gotujemy na parze przez ok. 20-25 minut (do momentu, aż dynia będzie miękka)
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 40 minut
  • Po tym czasie kaszę odcedzamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dynię przenosimy do blendera i blendujemy na gładkie purée
  • Jaja wybijamy do miski i roztrzepujemy
  • Dodajemy cukier i mąkę, dolewamy mleko i mieszamy na gładką masę
  • Dodajemy dynię oraz kaszę i całość dokładnie mieszamy
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, przenosimy do niego masę dyniową i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dynią.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (500 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
  • Kasza jaglana (100 g)
  • Cukier biały kryształ (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (24 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (4 ml)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Garnek - duży, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe ciasto kakaowe z orzechami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa z jogurtem i granolą

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Kulki winogrona kroimy na pół Kiwi obieramy i kroimy w plastry Pomarańczę obieramy i dzielimy na cząstki Wszystkie owoce układamy na talerzu, polewamy jogurtem i posypujemy granolą

WIĘCEJ >

Francuskie naleśniki z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki Do miski wkładamy ser, dodajemy żółtka, maślankę, mąkę, cukier…

WIĘCEJ >

Brownies z żurawinami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się Następnie ściągamy rondel…

WIĘCEJ >