fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c83e26fe9-9e9e-4f94-93cb-aa4180b086be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Jaja wybijamy do miski i miksujemy do momentu podwojenia objętości (jaja powinny mieć temp. pokojową)
  • Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta
  • Wciąż ubijając dolewamy cienkim strumieniem tłuszcz
  • Marchewki z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe, suche składniki i mieszamy
  • Suche składniki przesypujemy do miski z marchewką i całość dokładnie mieszamy
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (pieczemy do suchego patyczka)
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Gdy ciasto jest całkowicie ostudzone – przekrajamy je poziomo na dwie części
  • Na dolną część ciasta nakładamy połowę kremu, przykrywamy górną częścią ciasta i nakładamy drugą połowę kremu
  • Wierzch ciasta możemy udekorować posiekanymi orzechami
  • Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Krem orzechowy

  • Wszystkie składniki wkładamy do miski i ubijamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu podwojenia objętości)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z marchewką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Marchew (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Jabłko (90 g)
  • Orzech pekan (50 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Krem orzechowy

  • Ser Mascarpone (250 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (80 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z brokułów

Brokuł dzielimy na różyczki Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, często mieszając Dodajemy brokuły, dolewamy bulion i zagotowujemy Następnie zmniejszamy…

WIĘCEJ >

Polędwica z pastą awokado

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do blendera Do blendera dolewamy połowę soku z limonki oraz tłuszcz i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Piernik buraczany

Piernik buraczany Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Buraki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Owoce suszone drobno siekamy Przyprawy (kardamon) ucieramy w moździerzu Wszystkie suche…

WIĘCEJ >