fbpx
Szukaj
open close

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c83e26fe9-9e9e-4f94-93cb-aa4180b086be
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Przygotowanie

Ciasto

  • Jaja wybijamy do miski i miksujemy do momentu podwojenia objętości (jaja powinny mieć temp. pokojową)
  • Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta
  • Wciąż ubijając dolewamy cienkim strumieniem tłuszcz
  • Marchewki z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Orzechy drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski dodajemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 st. C
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe, suche składniki i mieszamy
  • Suche składniki przesypujemy do miski z marchewką i całość dokładnie mieszamy
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy równomiernie ciasto i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (pieczemy do suchego patyczka)
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Gdy ciasto jest całkowicie ostudzone – przekrajamy je poziomo na dwie części
  • Na dolną część ciasta nakładamy połowę kremu, przykrywamy górną częścią ciasta i nakładamy drugą połowę kremu
  • Wierzch ciasta możemy udekorować posiekanymi orzechami
  • Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.

Krem orzechowy

  • Wszystkie składniki wkładamy do miski i ubijamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu podwojenia objętości)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z marchewką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Marchew (200 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Jabłko (90 g)
  • Orzech pekan (50 g)
  • Wiórki kokosowe (50 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Krem orzechowy

  • Ser Mascarpone (250 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (80 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko, Tortownica - średnica 22 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem marchewkowy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z (…)

WIĘCEJ >

Gofry marchewkowe

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Marchewkę ścieramy na tarce, wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na kilka minut. Wyciskamy marchewkę dłońmi (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy (…)

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >