fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w winie z cytryną i fenkułem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c902b67-c3eb-4c51-ad43-06bcf203683c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina w winie z cytryną i fenkułem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plasterki
  • Fenkuł kroimy na kawałki
  • Skórkę cytryny kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut (tak, aby było obsmażone z każdej strony)
  • Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy mięso z patelni i odkładamy na bok
  • Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy fenkuł i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (lub do miękkości)
  • Na patelnię wrzucamy z powrotem mięso, dolewamy wino i bulion, dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy (liście laurowe i tymianek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Woda (125 ml)
  • Musztarda (40 g)
  • Miód lipowy (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sos Worcestershire (12 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Tymianek suszony (6 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Naczynie płaskie, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z papryką i kalarepą

Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy w kostkę Do garnka z mięsem dodajemy kalarepę…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z kaszą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Burger z jajem i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski wkładamy mięso, dodajemy sos sojowy, żółtko jaja oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc burgery…

WIĘCEJ >

Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym

Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…

WIĘCEJ >