Cielęcina w winie z cytryną i fenkułem
Cielęcina w winie z cytryną i fenkułem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w plasterki
- Fenkuł kroimy na kawałki
- Skórkę cytryny kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut (tak, aby było obsmażone z każdej strony)
- Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy mięso z patelni i odkładamy na bok
- Na patelnię wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy fenkuł i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (lub do miękkości)
- Na patelnię wrzucamy z powrotem mięso, dolewamy wino i bulion, dodajemy skórkę z cytryny i przyprawy (liście laurowe i tymianek), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z indykiem.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (1000 g)
- Woda (125 ml)
- Musztarda (40 g)
- Miód lipowy (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sos sojowy (20 g)
- Czosnek (15 g)
- Sos Worcestershire (12 ml)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Tymianek suszony (6 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa z papryką i kalarepą
Bulion zagotowujemy Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu, dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 45 minut Kalarepę oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę Papryki kroimy w kostkę Do garnka z mięsem dodajemy kalarepę…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa z kaszą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Burger z jajem i ryżem
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski wkładamy mięso, dodajemy sos sojowy, żółtko jaja oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy tworząc burgery…
WIĘCEJ >Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…
WIĘCEJ >