fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina w winie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-339
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina w winie

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła)
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone kotlety przenosimy na talerz
  • Pieczarki kroimy na plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Wlewamy wino i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając i zeskrobując brązowy osad z dna patelni
  • Wlewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Cały czas mieszając dodajemy śmietanę
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (45 ml)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś indyka z komosą ryżową i awokado

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i posypujemy przyprawami z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (na złotawy kolor)…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Sardynki z salsą pomidorową

Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę Cebulę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pomidory i dusimy przez ok. 2 minuty (na małym…

WIĘCEJ >

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy rozdzielające się liście Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz czosnek obieramy i…

WIĘCEJ >