fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cecaf0baf-211e-4b62-b527-2fd8e37efa27
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina w winie

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła)
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone kotlety przenosimy na talerz
  • Pieczarki kroimy na plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Wlewamy wino i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając i zeskrobując brązowy osad z dna patelni
  • Wlewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Cały czas mieszając dodajemy śmietanę
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (45 ml)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony dorsz z batatami

Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Koktajl zielony z pokrzywą

Ogórka obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

WIĘCEJ >

Komosanka dyniowa

Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do miski…

WIĘCEJ >