fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w winie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cecaf0baf-211e-4b62-b527-2fd8e37efa27
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina w winie

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety i oprószamy mąką oraz przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (połowę oliwy i połowę masła)
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając (na lekko złotawy kolor)
  • Usmażone kotlety przenosimy na talerz
  • Pieczarki kroimy na plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Wlewamy wino i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając i zeskrobując brązowy osad z dna patelni
  • Wlewamy bulion i ponownie zagotowujemy
  • Cały czas mieszając dodajemy śmietanę
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy z powrotem mięso i gotujemy przez ok. 2 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (400 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (100 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (45 ml)
  • Bulion mięsny (45 ml)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z melona z miętą

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała) Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z bakaliami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jagody Goji oraz żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie odsączamy Rozgrzewamy patelnię Wsypujemy pestki dyni oraz orzechy i prażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem i ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Chili, pomidory, cebulę oraz zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski z mięsem Do miski z mięsem dodajemy musztardę, ocet oraz połowę tłuszczu i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >