Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki
- Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy
- Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego (wydrążoną częścią do góry), przyprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
- Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miąższ z cukinii i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Pomidory i oliwki drobno siekamy
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy pomidory, oliwki, mięso oraz kaszę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zawartość miski i jeszcze raz wszystko dokładnie razem mieszamy
- Z piekarnika wyciągamy cukinię, do niej nakładamy przygotowany farsz i wkładamy cukinię z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, faszerowanych warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Indyk mięso mielone (250 g)
- Kasza jaglana (120 g)
- Cebula (105 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Oliwki czarne (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczony karp zaprawiany w warzywach
Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…
WIĘCEJ >Marchewka z miodem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…
WIĘCEJ >Gryczany piesek z warzywami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z mozzarelli wycinamy małe kółka Z oliwki wycinamy oczka i nosek Pomidorka kroimy na pół Z szynki wycinamy pyszczek Z rzodkiewki wycinamy pasek, na kształt uśmiechu Kaszę odcedzamy, przenosimy…
WIĘCEJ >Makaron z cukinią z grilla i pesto
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę)…
WIĘCEJ >