fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1042f655-f15c-417d-960c-693b042abc4b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy
  • Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego (wydrążoną częścią do góry), przyprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miąższ z cukinii i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Pomidory i oliwki drobno siekamy
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy pomidory, oliwki, mięso oraz kaszę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zawartość miski i jeszcze raz wszystko dokładnie razem mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy cukinię, do niej nakładamy przygotowany farsz i wkładamy cukinię z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, faszerowanych warzyw.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Indyk mięso mielone (250 g)
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kurczaka z czerwonym ryżem

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 35-40 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Mięso kładziemy…

WIĘCEJ >

Curry z dynią i ciecierzycą

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Jeśli decydujemy się na ostrą papryczkę to pokrojoną i pozbawioną pestek dodajemy teraz. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy 2-3 minuty. Dynię obieramy ze…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >