fbpx
logo
Szukaj
open close

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1042f655-f15c-417d-960c-693b042abc4b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki
  • Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy
  • Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego (wydrążoną częścią do góry), przyprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miąższ z cukinii i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Pomidory i oliwki drobno siekamy
  • Zawartość patelni przenosimy do miski
  • Na patelnię dokładamy tłuszcz
  • Wrzucamy pomidory, oliwki, mięso oraz kaszę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zawartość miski i jeszcze raz wszystko dokładnie razem mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy cukinię, do niej nakładamy przygotowany farsz i wkładamy cukinię z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, faszerowanych warzyw.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Indyk mięso mielone (250 g)
  • Kasza jaglana (120 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Marchewka z miodem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Marchewki oskrobujemy pozostawiając część skórki, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym Chili drobno siekamy Do garnka wlewamy miód i ocet, dodajemy chili…

WIĘCEJ >

Gryczany piesek z warzywami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z mozzarelli wycinamy małe kółka Z oliwki wycinamy oczka i nosek Pomidorka kroimy na pół Z szynki wycinamy pyszczek Z rzodkiewki wycinamy pasek, na kształt uśmiechu Kaszę odcedzamy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią z grilla i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę)…

WIĘCEJ >