Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki
- Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy
- Cukinię wkładamy do naczynia żaroodpornego (wydrążoną częścią do góry), przyprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 12-15 minut
- Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz miąższ z cukinii i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Pomidory i oliwki drobno siekamy
- Zawartość patelni przenosimy do miski
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy pomidory, oliwki, mięso oraz kaszę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zawartość miski i jeszcze raz wszystko dokładnie razem mieszamy
- Z piekarnika wyciągamy cukinię, do niej nakładamy przygotowany farsz i wkładamy cukinię z powrotem do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, faszerowanych warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Indyk mięso mielone (250 g)
- Kasza jaglana (120 g)
- Cebula (105 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Oliwki czarne (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Bakłażan faszerowany sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…
WIĘCEJ >Faszerowane pomidory ze szpinakiem
Kaszę jaglaną gotujemy Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Siekamy szpinak, wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, podsmażamy przez 4 minuty, dodajemy sól, odstawiamy Przekładamy szpinak do miski, dodajemy kaszę jaglaną, natkę pietruszki i pieprz, mieszamy Pomidory myjemy….
WIĘCEJ >Bataty faszerowane mięsem mielonym, oliwkami, pomidorami i czosnkiem
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty myjemy, kroimy wzdłuż (nie obieramy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej bataty skórą do dołu. Pieczemy do miękkości – ok. 40…
WIĘCEJ >Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >