fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54706d24-fe82-4b0c-8b79-4b41e5129a9a-1

Czekoladowe ciasto bez mąki i cukru

Przygotowanie

  • Banana ugniatamy widelcem na papkę, a jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia się w jednolitą masę.
  • Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 25-35 minut. 

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 200-250 g.

Uwagi

Ciasto pieczone przez 25 minut będzie wilgotne, natomiast to pieczone przez 35 minut będzie bardziej suche. Jeśli nie dysponujemy otrębami to można dodać więcej płatków. Zamiast oleju można dodać masło orzechowe.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 średni dojrzały banan (120 g)
  • 2 średniej wielkości jabłka (360 g)
  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 2 płaskie łyżki kakao (20 g)
  • 70 g mielonych płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • 3 duże łyżki mielonych orzechów włoskich (45 g)
  • 1 łyżka otrąb np. owsianych (7 g)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 3 łyżki płynnego (rozpuszczonego) oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z wołowiny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Brzydka pasta z soczewicy

Soczewicę gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy lub dusimy w bulionie albo w rozdrobnionym pomidorze. Mieszamy soczewicę wraz z cebulą i przyprawami oraz dodatkiem oliwy z oliwek. Można do…

WIĘCEJ >