fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięcy pancake – małpka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8973c0c7-3aca-491a-a6fc-8f7cd78ce76b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dziecięcy pancake – małpka

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Z mango wycinamy kawałki na kształt uszek i pyszczka małpki
  • Jabłko obieramy i wycinamy kółka
  • Melona obieramy i wycinamy z niego kawałki na kształt kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnej wykrawaczki)
  • Kiwi obieramy, kroimy w plastry, a następnie wycinamy trójkąty tak, aby kiwi przypominało trawę
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt małpki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka orkiszowa (250 g)
  • Mango (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Melon kantalupa (40 g)
  • Kiwi (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Jabłko (24 g)
  • Borówka (16 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Pikantny kurczak Jalfrezi

Mięso kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co…

WIĘCEJ >

Sałatka z rukolą i pestkami dyni

Myjemy i osuszamy liście szpinaku Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy

WIĘCEJ >

Purée ziemniaczane z czosnkiem

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do rondla Dolewamy bulion z wodą i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Ugotowane ziemniaki odcedzamy (pozostawiamy ok. 50 ml wywaru) i przenosimy z powrotem do rondla…

WIĘCEJ >