fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dziecięcy pancake – małpka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8973c0c7-3aca-491a-a6fc-8f7cd78ce76b
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dziecięcy pancake – małpka

Przygotowanie

  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Z mango wycinamy kawałki na kształt uszek i pyszczka małpki
  • Jabłko obieramy i wycinamy kółka
  • Melona obieramy i wycinamy z niego kawałki na kształt kwiatków (najlepiej jest to zrobić za pomocą specjalnej wykrawaczki)
  • Kiwi obieramy, kroimy w plastry, a następnie wycinamy trójkąty tak, aby kiwi przypominało trawę
  • Usmażone pancakes układamy na talerzach i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt małpki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (310 g)
  • Mąka pszenna (250 g)
  • Mango (120 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Melon kantalupa (40 g)
  • Kiwi (40 g)
  • Cukier trzcinowy (30 g)
  • Jabłko (24 g)
  • Borówka (16 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie na sałacie

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Frytki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w paski Jeśli mamy nożyk karbowany to kroimy jak frytki Wkładamy do miski, dodajemy olej kokosowy Lekko solimy i mieszamy Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia Nakładamy pokrojoną pietruszkę Wkładamy do…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >