fbpx
logo
Szukaj
open close

Empanadas z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64a01bbd-fc7e-46cd-96c9-353fa3bf54c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Empanadas z wołowiną

Przygotowanie

  • Arkusz ciasta powinien mieć wymiary 25 cm x 25 cm
  • Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię wlewamy tłuszcz i wodę, wrzucamy cebulę i dusimy na dużym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (mięso smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie dodajemy rodzynki oraz przyprawy (kmin) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory i ocet, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, aż farsz zgęstnieję
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm
  • Na każde kółko nakładamy łyżkę nadzienia, zwilżamy brzegi ciasta wodą i zawijamy w półksiężyce, zamykając farsz w środku
  • Ściskając ciasto, sklejamy jego brzegi, po czym fałdujemy je palcem (lub widelcem)
  • Pierogi układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ciasto Filo (180 g)
  • Woda (125 ml)
  • Rodzynki (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając,…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Marynowane oliwki

Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >