fbpx
logo
Szukaj
open close

Empanadas z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64a01bbd-fc7e-46cd-96c9-353fa3bf54c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Empanadas z wołowiną

Przygotowanie

  • Arkusz ciasta powinien mieć wymiary 25 cm x 25 cm
  • Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię wlewamy tłuszcz i wodę, wrzucamy cebulę i dusimy na dużym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (mięso smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie dodajemy rodzynki oraz przyprawy (kmin) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory i ocet, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, aż farsz zgęstnieję
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm
  • Na każde kółko nakładamy łyżkę nadzienia, zwilżamy brzegi ciasta wodą i zawijamy w półksiężyce, zamykając farsz w środku
  • Ściskając ciasto, sklejamy jego brzegi, po czym fałdujemy je palcem (lub widelcem)
  • Pierogi układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ciasto Filo (180 g)
  • Woda (125 ml)
  • Rodzynki (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wołowina z rukolą

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidory kroimy w cienkie cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię…

WIĘCEJ >

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Dodajemy soczewicę…

WIĘCEJ >

Steki z papryką chili i kuskusem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek, chili, tłuszcz (oliwę) oraz ocet i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz….

WIĘCEJ >

Pikantne curry z kaczki

Mięso kroimy na kawałki (np. w kostkę) Cebulę obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Chili drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty…

WIĘCEJ >