Empanadas z wołowiną
Empanadas z wołowiną
Przygotowanie
- Arkusz ciasta powinien mieć wymiary 25 cm x 25 cm
- Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelnię wlewamy tłuszcz i wodę, wrzucamy cebulę i dusimy na dużym ogniu przez ok. 5 minut
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (mięso smażymy do momentu, aż się zarumieni)
- Następnie dodajemy rodzynki oraz przyprawy (kmin) i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy pomidory i ocet, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, aż farsz zgęstnieję
- Zawartość patelni przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm
- Na każde kółko nakładamy łyżkę nadzienia, zwilżamy brzegi ciasta wodą i zawijamy w półksiężyce, zamykając farsz w środku
- Ściskając ciasto, sklejamy jego brzegi, po czym fałdujemy je palcem (lub widelcem)
- Pierogi układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Wołowina mięso mielone (250 g)
- Cebula (210 g)
- Ciasto Filo (180 g)
- Woda (125 ml)
- Rodzynki (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Ocet winny (20 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…
WIĘCEJ >Placki z bakłażana w cieście piwnym
Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając,…
WIĘCEJ >Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym
Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Marynowane oliwki
Oliwki wrzucamy do naczynia żaroodpornego Do rondla wlewamy tłuszcz, dodajemy zieleninę, skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (chili i liść laurowy) i podgrzewamy na małym ogniu Gdy zioła zaczną skwierczeć i pachnieć – ściągamy rondel z…
WIĘCEJ >