fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Empanadas z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c64a01bbd-fc7e-46cd-96c9-353fa3bf54c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Empanadas z wołowiną

Przygotowanie

  • Arkusz ciasta powinien mieć wymiary 25 cm x 25 cm
  • Rodzynki wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię wlewamy tłuszcz i wodę, wrzucamy cebulę i dusimy na dużym ogniu przez ok. 5 minut
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 5 min, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką (mięso smażymy do momentu, aż się zarumieni)
  • Następnie dodajemy rodzynki oraz przyprawy (kmin) i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy pomidory i ocet, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 10 minut, aż farsz zgęstnieję
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, przykrywamy i wkładamy do lodówki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z ciasta wycinamy kółka o średnicy ok. 12 cm
  • Na każde kółko nakładamy łyżkę nadzienia, zwilżamy brzegi ciasta wodą i zawijamy w półksiężyce, zamykając farsz w środku
  • Ściskając ciasto, sklejamy jego brzegi, po czym fałdujemy je palcem (lub widelcem)
  • Pierogi układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 sztuki.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Wołowina mięso mielone (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ciasto Filo (180 g)
  • Woda (125 ml)
  • Rodzynki (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Ocet winny (20 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Duszone pory z ryżem

Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią

Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Kurczak z makaronem i kapustą

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy…

WIĘCEJ >

Kaszotto warzywno-imbirowe wegańskie

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Kroimy obrane warzywa i seler w paski lub kostkę Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Dodajemy wszystkie warzywa i imbir Podsmażamy 5 min Lekko…

WIĘCEJ >