fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Enchiladas z krewetkami i krabami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-239
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Enchiladas z krewetkami i krabami

Przygotowanie

Pikantna salsa pomidorowa

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę
  • Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia
  • Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Chili drobno siekamy, przenosimy do blendera i całość dokładnie blendujemy
  • Zawartość blendera przenosimy do garnka z pomidorami, dodajemy przyprawy (sól) i całość dokładnie mieszamy

Enchiladas

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy krewetki oraz mięso z kraba i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso z kraba zrobi się białe, a krewetki zaczną się zwijać)
  • Dodajemy połowę salsy, mieszamy i gotujemy przez ok. 2 minuty
  • Wyłączamy kuchenkę, na patelnię dodajemy zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Na środek każdej tortilli nakładamy nadzienie i zawijamy w rulony
  • Zawinięte tortille układamy na papierze, polewamy pozostałą salsą i posypujemy serem
  • Blachy wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pikantna salsa pomidorowa

  • Pomidor (680 g)
  • Chili (20 g)
  • Cebula (105 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Enchiladas

  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (320 g)
  • Krab (świeży) (200 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Tortilla (560 g)
  • Ser żółty (200 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz i cebulę Mieszamy dokładnie, aż masa mięsna stanie się jednolita Formujemy z mięsa okrągłego burgera…

WIĘCEJ >

Kanapki żytnie z awokado, jajem i ogórkiem

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy w plastry Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >