fbpx
logo
Szukaj
open close

Fazzolettis z bakłażanami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2201ff7-1b86-4666-b58c-e5e661896ccd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Fazzolettis z bakłażanami

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy sól, a po środku formujemy wgłębienie
  • Na talerz wybijamy jaja, dodajemy żółtko i całość dokładnie roztrzepujemy
  • Następnie we wgłębienie w mące wlewamy jaja, mieszamy i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie
  • Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dolewamy trochę wody
  • Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Bakłażana kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm
  • Plastry bakłażana kładziemy na blasze do pieczenia i smarujemy tłuszczem (np. przy pomocy pędzelka)
  • Blachę wkładamy do piekarnika ok. 15 cm poniżej grilla i pieczemy plastry bakłażana przez ok. 10 minut z każdej strony
  • Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokątny placek o grubości ok. 2-3 mm
  • Następnie kroimy placek na kwadraty o boku ok. 8 cm
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i zagotowujemy
  • Do wrzącej wody wkładamy kwadraty ciasta i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie wyciągamy kwadraty z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy
  • Na talerzu kładziemy kwadrat ciasta, na niego plaster bakłażana i tak układamy jeszcze dwie warstwy, po czym podajemy
  • Z pozostałymi kwadratami ciasta i plastrami bakłażana postępujemy w ten sam sposób
  • Opcjonalnie danie możemy podawać z dodatkiem sosu pomidorowego i sera (np. parmezanu)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Mąka pszenna (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Nóż, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Stolnica, Talerz, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pikantna potrawka z bakłażana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan z mozzarellą i oregano

Bakłażana kroimy w cienki plastry i posypujemy z każdej strony przyprawami (poza oregano) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i olej) (…)

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Potrawka bakłażanowo- marchewkowa

Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana.  Warzywa kroimy na drobne (…)

WIĘCEJ >

Grillowany bakłażan nadziewany suszonym pomidorem

Bakłażana kroimy w bardzo cienkie plastry Kładziemy na gorącej, suchej, patelni grillowej Smażymy po 2-3 min z każdej strony Zgrillowane (…)

WIĘCEJ >