Fettuccine z kurczakiem i porem
Fettuccine z kurczakiem i porem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
- Zieleninę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy por, czosnek oraz zieleninę, mieszamy i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż wyparuję połowa płynu
- Dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 5 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy na patelnię
- Całość dokładnie mieszamy na nakładamy do misek
- Danie posypujemy serem, zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron Tagliatelle (250 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Por (200 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kanapka z szynką i sałatą
Bułkę rozkrajamy na pół i smarujemy tłuszczem Do bułki wsadzamy sałatę oraz szynkę i składamy
WIĘCEJ >Wołowina z sezamem
Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękł Następnie makaron odcedzamy, kroimy na krótsze kawałki i odstawiamy Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Mięso i paprykę kroimy w…
WIĘCEJ >Skrzydełka musztardowe
Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…
WIĘCEJ >Kiszona marchewka
Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…
WIĘCEJ >