Fettuccine z kurczakiem i porem
Fettuccine z kurczakiem i porem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Por kroimy w plasterki (tylko białą część)
- Zieleninę drobno siekamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut
- Dodajemy por, czosnek oraz zieleninę, mieszamy i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż wyparuję połowa płynu
- Dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 5 minut
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy na patelnię
- Całość dokładnie mieszamy na nakładamy do misek
- Danie posypujemy serem, zieleniną oraz przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Makaron Tagliatelle (250 g)
- Kurczak pierś (200 g)
- Por (200 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaron z kurczakiem po singapursku
Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy folią kuchenną i odstawiamy na ok. 30 minut Marchew obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Makaron z kurczakiem i bakłażanem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażany nakłuwamy widelcem, kładziemy na blachę i wkładamy…
WIĘCEJ >Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Z grochu odcinamy końcówki…
WIĘCEJ >Makaron kukurydziany z warzywami i tofu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy…
WIĘCEJ >