Frittata ze szpinakiem i ziemniakami
Frittata ze szpinakiem i ziemniakami
Przygotowanie
- Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
- Zieleninę drobno siekamy
- Do garnka wlewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, ziemniaki i przyprawy, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszany ogień i gotujemy do momentu, aż woda wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć
- Zawartość garnka przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Szpinak przenosimy na sito i ugniatamy, aby wycisnąć z niego jak najwięcej płynu
- Następnie przenosimy szpinak do miski z masą ziemniaczaną i mieszamy
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz zieleninę i mieszamy
- Masę jajeczną przenosimy do masy ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy
- Na patelnię wylewamy pozostały tłuszcz
- Nakładamy masę, równomiernie rozprowadzamy i smażymy przez ok. 10 minut
- Następnie obracamy frittatę na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażymy przez ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frittat.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Szpinak mrożony (250 g)
- Woda (250 ml)
- Jajo kurze (204 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo białko (62 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Frittata z batatami i kiełbasą
Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut Bataty kroimy w 0,5 cm plastry (ze skórą) Wrzucamy je…
WIĘCEJ >Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…
WIĘCEJ >Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)
Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki)…
WIĘCEJ >Frittata grzybowa
Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi Następnie kroimy por w półksiężyce Czosnek kroimy w plastry Włączamy piekarnik na 180 stopni…
WIĘCEJ >