fbpx
logo
Szukaj
open close

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02d40964-3b1b-4c69-b987-386d986a1434
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Przygotowanie

  • Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, ziemniaki i przyprawy, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszany ogień i gotujemy do momentu, aż woda wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć
  • Zawartość garnka przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Szpinak przenosimy na sito i ugniatamy, aby wycisnąć z niego jak najwięcej płynu
  • Następnie przenosimy szpinak do miski z masą ziemniaczaną i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz zieleninę i mieszamy
  • Masę jajeczną przenosimy do masy ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelnię wylewamy pozostały tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozprowadzamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie obracamy frittatę na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażymy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frittat.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Frittata z batatami i kiełbasą

Kiełbasę nacinamy i posypujemy przyprawami (kminem rzymskim i kolendrą) Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 (…)

WIĘCEJ >

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, (…)

WIĘCEJ >

Frittata z żeberkami z dzika (wieprzowymi)

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Żeberka obrać z kości i (…)

WIĘCEJ >

Frittata grzybowa

Pieczarki kroimy w plastry Boczniaki kroimy w paski Por przekrawamy na pół, płuczemy pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między (…)

WIĘCEJ >

Frittata z dziczyzną z wolnowaru

Boczek z dzika kroimy w kostkę (dzień wcześniej wrzucamy go do wolnowaru, lekko solimy, pieprzymy, włączamy na 8 godz. na (…)

WIĘCEJ >