fbpx
logo
Szukaj
open close

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02d40964-3b1b-4c69-b987-386d986a1434
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Przygotowanie

  • Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, ziemniaki i przyprawy, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszany ogień i gotujemy do momentu, aż woda wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć
  • Zawartość garnka przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Szpinak przenosimy na sito i ugniatamy, aby wycisnąć z niego jak najwięcej płynu
  • Następnie przenosimy szpinak do miski z masą ziemniaczaną i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz zieleninę i mieszamy
  • Masę jajeczną przenosimy do masy ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelnię wylewamy pozostały tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozprowadzamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie obracamy frittatę na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażymy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frittat.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kwiatki z jaj sadzonych

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Oliwki i parówkę kroimy w plastry Jaja przenosimy na talerz i dekorujemy pozostałymi składnikami (tak jak…

WIĘCEJ >

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne  Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety  Sorbety: Obieramy banany…

WIĘCEJ >

Sarna w sosie winno – śliwkowym z puree selerowo – gruszkowym

Purée selerowo-gruszkowe Śliwki wsypać do naczynia (np., kubeczka) i zalać gorącą woda, niech minimum 30 min postoją Seler obrać, pokroić w grubą kostkę Gruszkę obrać i pokroić na 4 części Seler i gruszkę włożyć do…

WIĘCEJ >