fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c02d40964-3b1b-4c69-b987-386d986a1434
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Przygotowanie

  • Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, ziemniaki i przyprawy, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszany ogień i gotujemy do momentu, aż woda wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć
  • Zawartość garnka przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Szpinak przenosimy na sito i ugniatamy, aby wycisnąć z niego jak najwięcej płynu
  • Następnie przenosimy szpinak do miski z masą ziemniaczaną i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz zieleninę i mieszamy
  • Masę jajeczną przenosimy do masy ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelnię wylewamy pozostały tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozprowadzamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie obracamy frittatę na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażymy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frittat.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Jajo zielononóżki zapiekane w awokado z bekonem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek kroimy w drobną kostkę Awokado kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestkę i kładziemy na papier Do otworów w awokado wybijamy jaja i…

WIĘCEJ >

Klasyczne ratatouille

Bakłażana kroimy w większą kostkę, przenosimy na sito, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 minut Cebulę obieramy i kroimy w piórka Czosnek obieramy i drobno siekamy Paprykę, cukinię, i pomidory kroimy w większą kostkę…

WIĘCEJ >

Kurczak po prowansalsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (liście laurowe) i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pomidory,…

WIĘCEJ >