fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-94
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Przygotowanie

  • Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do garnka wlewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, ziemniaki i przyprawy, dolewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszany ogień i gotujemy do momentu, aż woda wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć
  • Zawartość garnka przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Szpinak przenosimy na sito i ugniatamy, aby wycisnąć z niego jak najwięcej płynu
  • Następnie przenosimy szpinak do miski z masą ziemniaczaną i mieszamy
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy białka oraz zieleninę i mieszamy
  • Masę jajeczną przenosimy do masy ziemniaczanej i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelnię wylewamy pozostały tłuszcz
  • Nakładamy masę, równomiernie rozprowadzamy i smażymy przez ok. 10 minut
  • Następnie obracamy frittatę na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażymy przez ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych frittat.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Szpinak mrożony (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości razem z obranymi ząbkami czosnku. Odcedzamy, a następnie blendujemy z ugotowanym czosnkiem na…

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się razem dokładnie rozpuszczą i powstanie jednolita konsystencja Gotowy budyń przelewamy do misek…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym (wegetariańskie)

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >