Galaretka z udek kurczaka
Galaretka z udek kurczaka
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (1,5 l wody na 4 szt.)
- Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka
- Do garnka dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 50 minut
- Do miski wlewamy wodę (1 łyżka wody na 1 łyżeczkę żelatyny), wsypujemy żelatynę i mieszamy
- Mięso wyciągamy z wody, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy na kawałki
- Połowę ilości marchewek kroimy w plasterki
- Do wywaru dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy (sól) i ponownie mieszamy
- Następnie wywar przecedzamy i odkładamy do wystudzenia
- W foremkach układamy plastry marchewki, warstwę wywaru, kawałki mięsa i odsączony z zalewy groszek, po czym zalewamy składniki wywarem
- Foremki wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia galarety
- Galaretkę podajemy wyjętą z foremek i skropioną sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia galaretek.
Autor
Lista składników
- Woda (1560 ml)
- Kurczak udko (625 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Groszek zielony (60 g)
- Żelatyna w proszku (24 g)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz ziarnisty (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.