fbpx
logo
Szukaj
open close

Galaretka z udek kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42956a7b-4994-455b-8620-a5babb01354c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Galaretka z udek kurczaka

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (1,5 l wody na 4 szt.)
  • Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 50 minut
  • Do miski wlewamy wodę (1 łyżka wody na 1 łyżeczkę żelatyny), wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Mięso wyciągamy z wody, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy na kawałki
  • Połowę ilości marchewek kroimy w plasterki
  • Do wywaru dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy (sól) i ponownie mieszamy
  • Następnie wywar przecedzamy i odkładamy do wystudzenia
  • W foremkach układamy plastry marchewki, warstwę wywaru, kawałki mięsa i odsączony z zalewy groszek, po czym zalewamy składniki wywarem
  • Foremki wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia galarety
  • Galaretkę podajemy wyjętą z foremek i skropioną sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia galaretek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1560 ml)
  • Kurczak udko (625 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Groszek zielony (60 g)
  • Żelatyna w proszku (24 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Piernik

Tłuszcz wyciągamy z lodówki, aby był miękki Do miski wkładamy miękki tłuszcz, dodajemy cukier i miód, wybijamy jaja i całość dokładnie miksujemy Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i przyprawy, a następnie ponownie miksujemy Piekarnik…

WIĘCEJ >

Nogi kaczki w pomarańczach z wolnowaru

Nogi solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry Dodajemy do wolnowaru Pomarańcze obieramy ze skóry i dzielimy na cząstki Dodajemy pomarańcze do wolnowaru Mieszamy i ustawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >