fbpx
logo
Szukaj
open close

Galaretka z udek kurczaka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42956a7b-4994-455b-8620-a5babb01354c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Galaretka z udek kurczaka

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy (1,5 l wody na 4 szt.)
  • Włoszczyznę obieramy i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty) i gotujemy na małym ogniu przez ok. 50 minut
  • Do miski wlewamy wodę (1 łyżka wody na 1 łyżeczkę żelatyny), wsypujemy żelatynę i mieszamy
  • Mięso wyciągamy z wody, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy na kawałki
  • Połowę ilości marchewek kroimy w plasterki
  • Do wywaru dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy (sól) i ponownie mieszamy
  • Następnie wywar przecedzamy i odkładamy do wystudzenia
  • W foremkach układamy plastry marchewki, warstwę wywaru, kawałki mięsa i odsączony z zalewy groszek, po czym zalewamy składniki wywarem
  • Foremki wkładamy do lodówki do momentu zastygnięcia galarety
  • Galaretkę podajemy wyjętą z foremek i skropioną sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia galaretek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1560 ml)
  • Kurczak udko (625 g)
  • Seler korzeń (125 g)
  • Marchew (90 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Por (70 g)
  • Groszek zielony (60 g)
  • Żelatyna w proszku (24 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Galaretka z kokosowym aromatem

Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Następnie przenosimy (…)

WIĘCEJ >

Galaretka warzywna

Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a (…)

WIĘCEJ >

Galaretka drobiowa z warzywami

Do garnka wlewamy rosół, dodajemy warzywa, listki laurowe i ziarenka pieprzu Gotujemy około godzinę, a pod koniec gotowania dodajemy ostrą (…)

WIĘCEJ >

Galaretka truskawkowa

Truskawki płuczemy i osuszamy, po czym blendujemy na mus Dodajemy ksylitol i sok z pomarańczy Mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu Odlewamy (…)

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy (…)

WIĘCEJ >