Gulasz z ryżem
Gulasz z ryżem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
- Dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry
- Pomidorki kroimy na pół
- Do garnka wlewamy wodę, dodajemy grzyby, pomidorki, kukurydzę, całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut (na małym ogniu)
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch gulasz i całość posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gulaszy.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina karkówka (500 g)
- Pomidor koktajlowy (440 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Woda (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Kukurydza – kolba (85 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Oregano suszone (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.