fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fb9437e-43e5-410d-b8ef-fc19cf8620d3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z ryżem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Do garnka wlewamy wodę, dodajemy grzyby, pomidorki, kukurydzę, całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 45 minut (na małym ogniu)
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch gulasz i całość posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gulaszy.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina karkówka (500 g)
  • Pomidor koktajlowy (440 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Kukurydza z puszki (85 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina po karaibsku

Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera Dodajemy tłuszcz i całość blendujemy tak, aby zostały drobne kawałki cebuli Rozgrzewamy patelnię Przelewamy zawartość blendera i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Jajecznica, parówki i boczek

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Rozgrzewamy osobną patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Cukinia w stylu włoskim

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na…

WIĘCEJ >

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >