fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd391bb03-aa3b-4d0b-947a-9c0c89b4a436
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z ryżem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kawałki mięsa i smażymy przez ok. 25 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew obieramy i kroimy w pół plastry
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką
  • Paprykę kroimy na kawałki (np. w większą kostkę), dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Zawartość patelni z warzywami przenosimy na patelnię z mięsem, dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na koniec na patelnię dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch gulasz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (1000 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Ryż basmati (400 g)
  • Cebula (315 g)
  • Marchew (270 g)
  • Smalec z gęsi (70 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - głęboka, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z…

WIĘCEJ >