fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd391bb03-aa3b-4d0b-947a-9c0c89b4a436
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz z ryżem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy
  • Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kawałki mięsa i smażymy przez ok. 25 minut (na średnim ogniu), co jakiś czas mieszając
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Marchew obieramy i kroimy w pół plastry
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką
  • Paprykę kroimy na kawałki (np. w większą kostkę), dodajemy na patelnię i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Zawartość patelni z warzywami przenosimy na patelnię z mięsem, dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na koniec na patelnię dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch gulasz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina łopatka (1000 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Ryż basmati (400 g)
  • Cebula (315 g)
  • Marchew (270 g)
  • Smalec z gęsi (70 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - głęboka, Praska do czosnku, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gulasz drobiowy ze szpinakiem i pomidorami

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Szpinak siekamy (nie za drobno) Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z ziemniakami

Mięso kroimy w kostkę Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem (…)

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego, z warzywami

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na (…)

WIĘCEJ >

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

Mięso płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika i kroimy na drobne kawałki. Posypujemy łyżeczką soli himalajskiej. W garnku z grubym (…)

WIĘCEJ >