Gulasz z warzywami
Gulasz z warzywami
Przygotowanie
- Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
- Brokuł dzielimy na różyczki
- Fasolkę oraz brokuł gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut, a następnie odcedzamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Por kroimy w półksiężyce
- Paprykę kroimy w większą kostkę (lub paski)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
- Dodajemy fasolkę, brokuł oraz przyprawy i całość dusimy przez ok. 10 minut
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych gulaszów.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina łopatka (300 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (100 g)
- Brokuł (80 g)
- Por (70 g)
- Papryka czerwona (55 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sezam biały (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Gulasz drobiowy ze szpinakiem i pomidorami
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Szpinak siekamy (nie za drobno) Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Gulasz z boczkiem i z kiełbasą
Boczek kroimy w kostkę jak gulasz Mieszamy z przyprawami i zostawiamy na noc w misce Na drugi dzień mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę Pieczarki kroimy na pół lub w ćwiartki…
WIĘCEJ >Gulasz w pomidorach i z kapustą
Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego, z warzywami
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Umyte serce oczyszczamy z żyłek i innych niepotrzebnych elementów. Kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy mieszając, aż kawałki serca się zrumienią, a następnie odkładamy do osobnego naczynia, zostawiając…
WIĘCEJ >