fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Herbatniki z orzechami włoskimi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe5f8179-78b2-4bb3-b50d-35bb8a61755e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Herbatniki z orzechami włoskimi

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy na patelnię i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy (gałkę muszkatołową, dolewamy mleko i mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz i ucieramy, aby uzyskać konsystencję kruszonki
  • Dodajemy orzechy, po czym wlewamy maślankę i krótko mieszamy, aby składniki się połączyły
  • Następnie formujemy z ciasta kulę, przenosimy na lekko oprószoną mąkę stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie
  • Z ciasta formujemy kwadrat o boku ok. 25 cm i grubości ok. 1 cm
  • Ciasto kroimy na kwadraty i przenosimy na blachę
  • Herbatniki pieczemy przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 piegusków.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Masło (250 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech włoski (60 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z ośmiornicy

Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą

WIĘCEJ >

Sałatka z ryżu i soczewicy

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >