fbpx
logo
Szukaj
open close

Herbatniki z orzechami włoskimi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe5f8179-78b2-4bb3-b50d-35bb8a61755e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Herbatniki z orzechami włoskimi

Przygotowanie

  • Orzechy wrzucamy na patelnię i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy (gałkę muszkatołową, dolewamy mleko i mieszamy
  • Dodajemy tłuszcz i ucieramy, aby uzyskać konsystencję kruszonki
  • Dodajemy orzechy, po czym wlewamy maślankę i krótko mieszamy, aby składniki się połączyły
  • Następnie formujemy z ciasta kulę, przenosimy na lekko oprószoną mąkę stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie
  • Z ciasta formujemy kwadrat o boku ok. 25 cm i grubości ok. 1 cm
  • Ciasto kroimy na kwadraty i przenosimy na blachę
  • Herbatniki pieczemy przez ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 piegusków.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Masło (250 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech włoski (60 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >

Brzoskwinie z masą migdałową

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Brzoskwinię kroimy na pół i usuwamy pestki Następnie układamy owoce na blasze do pieczenia Migdały wrzucamy do blendera kielichowego i mielimy, a następnie przesypujemy do miski Dodajemy ekstrakt…

WIĘCEJ >

Chrupiąca pizza z pieczarkami

Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo z wodą przelewamy do miski z drożdżami i szybko mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i…

WIĘCEJ >

Plasterki banana w czekoladzie

Banan powinien być zamrożony i pokojony w plastry Blachę do pieczenia wykładamy papierem Na papierze układamy plastry banana tak, aby się nie stykały Czekoladę wrzucamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi, cały…

WIĘCEJ >