Herbatniki z orzechami włoskimi
Herbatniki z orzechami włoskimi
Przygotowanie
- Orzechy wrzucamy na patelnię i prażymy przez ok. 2-3 minuty, a następnie drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i przyprawy (gałkę muszkatołową, dolewamy mleko i mieszamy
- Dodajemy tłuszcz i ucieramy, aby uzyskać konsystencję kruszonki
- Dodajemy orzechy, po czym wlewamy maślankę i krótko mieszamy, aby składniki się połączyły
- Następnie formujemy z ciasta kulę, przenosimy na lekko oprószoną mąkę stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie
- Z ciasta formujemy kwadrat o boku ok. 25 cm i grubości ok. 1 cm
- Ciasto kroimy na kwadraty i przenosimy na blachę
- Herbatniki pieczemy przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5 piegusków.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Masło (250 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Orzech włoski (60 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z ośmiornicy
Ośmiornicę oczyścić, pokroić Warzywa obrać i pokroić w kostkę Zasmażyć w garnku warzywa Dorzucić ośmiornicę i pomidory Dodać litr wody Przykryć i gotować około 45 min Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie Doprawić pieprzem i solą
WIĘCEJ >Sałatka z ryżu i soczewicy
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie Soczewicę moczymy, a następnie gotujemy Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek i natkę pietruszki siekamy. Mieszamy składniki sosu: sok z cytryny, oliwę, sos sojowy i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki w…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >