Jabłkowe szczęki
Jabłkowe szczęki
Przygotowanie
- Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków.
- Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce.
- Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
Rady dietetyka
W sezonie letnim zamiast dżemu najlepiej jest użyć świeżych owoców rozgniecionych do konsystencji papki (ewentualnie gotowanych do zgęstnienia, ale bez dodatku cukru). Można również przygotować taki dżem z mrożonych owoców.
Autor
Lista składników
- 1 duże jabłko (180 g)
- 4 łyżeczki niskosłodzonego czerwonego dżemu np. truskawkowy, malinowy, wiśniowy (40 g)
- 1 garść migdałów bez skórki (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kefir jogurtowy
Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…
WIĘCEJ >Zupa koktajlowa
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…
WIĘCEJ >Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą
Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w plastry Cebulę i gruszkę kładziemy…
WIĘCEJ >