fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłkowe szczęki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5dc22e41-2746-4534-9aa0-5074f93eada3-1

Jabłkowe szczęki

Przygotowanie

  • Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków.
  • Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce.
  • Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

Rady dietetyka

W sezonie letnim zamiast dżemu najlepiej jest użyć świeżych owoców rozgniecionych do konsystencji papki (ewentualnie gotowanych do zgęstnienia, ale bez dodatku cukru). Można również przygotować taki dżem z mrożonych owoców.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 3
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duże jabłko (180 g)
  • 4 łyżeczki niskosłodzonego czerwonego dżemu np. truskawkowy, malinowy, wiśniowy (40 g)
  • 1 garść migdałów bez skórki (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Salceson z czekolady

Dzień wcześniej wsypujemy orzechy do naczynia i zalewamy zimną wodą Na drugi dzień przekładamy orzechy na sito i odcedzamy Bierzemy garnek, wkładamy do niego masło, połamaną czekoladę Dolewamy mleko kokosowe Na małym ogniu rozpuszczamy czekoladę…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, papają i łososiem

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >

Miętowe warzywa na carpaccio z buraka z sosem cezar

Buraka kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski, dodajemy ocet, lekko solimy i pieprzymy, odstawiamy bok Kalarepę, seler, marchew obieramy i kroimy w paski lub karbowane frytki lub przepuszczamy przez spiromat Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >