fbpx
Szukaj
open close

Kasza bulgur w sposób orientalny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccff87ff9-d59b-462a-ac49-84907173df58
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kasza bulgur w sposób orientalny

Przygotowanie

  • Bakłażana obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • Następnie wkładamy bakłażana do cedzaka, posypujemy przyprawami (solą) i mieszamy
  • Bakłażana odstawiamy na ok. 30 minut, aby wypłynął gorzki sok
  • Następnie bakłażana płuczemy i osuszamy
  • Fetę kroimy w słupki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy bakłażana i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu aż będzie miękki)
  • Następnie ściągamy bakłażana z patelni łyżką cedzakową i kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć
  • Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wsypujemy kaszę
  • Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (na wolnym ogniu)
  • Dodajemy bakłażana, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty
  • Patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy fetę i mieszamy
  • Danie posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaszą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (240 g)
  • Bulgur (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Ser feta (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kasza jaglana z borówkami i siemieniem lnianym

Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydłubujemy ziarna i rozgniatamy w moździerzu na pył (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z kasza bulgur

Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut (aby nasiąknęła) Następnie kaszę odsączamy i rozkładamy w (…)

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z brokułami, oliwkami i suszonymi pomidorami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (…)

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Cukinię kroimy w kostkę Pozostałe warzywa obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Kasza gryczana z warzywami i imbirem

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (…)

WIĘCEJ >