Kasza bulgur w sposób orientalny
Kasza bulgur w sposób orientalny
Przygotowanie
- Bakłażana obieramy i kroimy w grubą kostkę
- Następnie wkładamy bakłażana do cedzaka, posypujemy przyprawami (solą) i mieszamy
- Bakłażana odstawiamy na ok. 30 minut, aby wypłynął gorzki sok
- Następnie bakłażana płuczemy i osuszamy
- Fetę kroimy w słupki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy bakłażana i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu aż będzie miękki)
- Następnie ściągamy bakłażana z patelni łyżką cedzakową i kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć
- Patelnię wycieramy ręcznikiem papierowym i wsypujemy kaszę
- Dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut (na wolnym ogniu)
- Dodajemy bakłażana, dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty
- Patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy fetę i mieszamy
- Danie posypujemy posiekaną zieleniną i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaszą.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Bulgur (200 g)
- Woda (200 ml)
- Ser feta (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Kasza jaglana z borówkami i siemieniem lnianym
Kasze gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Laski wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydłubujemy ziarna i rozgniatamy w moździerzu na pył W blenderze umieszczamy wszystkie składniki (poza borówkami i orzechami) i dokładnie blendujemy na gładki krem…
WIĘCEJ >Sałatka z kasza bulgur
Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut (aby nasiąknęła) Następnie kaszę odsączamy i rozkładamy w płaskim naczyniu, aby całkowicie ostygła i odparowała Pomidory z ogórkami kroimy w kostkę i przenosimy…
WIĘCEJ >Kasza gryczana z brokułami, oliwkami i suszonymi pomidorami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Pomidory suszone kroimy w paski Pomidora kroimy w cząstki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Kapustę szatkujemy Cukinię kroimy w kostkę Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (poza cukinią), zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia…
WIĘCEJ >