fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-54
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną

Przygotowanie

  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Kapustę szatkujemy
  • Cukinię kroimy w kostkę
  • Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa (poza cukinią), zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy cukinię oraz sól i gotujemy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wkładamy czosnek, bazylię oraz ok. pół chochelki wywaru i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Do garnka z warzywami dodajemy zawartość blendera oraz kaszę, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Marchew (135 g)
  • Kapusta biała (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (80 g)
  • Ziemniak (60 g)
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Bazylia suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w cytrynowej marynacie

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Ryżanka z bakaliami

Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść ulubionych bakalii (orzechy, pestki, rodzynki)

WIĘCEJ >