Zupa krem z krewetkami
Zupa krem z krewetkami
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Cukinię kroimy w kostkę
- Warzywa przenosimy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)
- Wyłączamy kuchenkę, dolewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy
- Krewetki gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy
- Do kremu dodajemy krewetki oraz sól i całość podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Kalafior (400 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (300 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sok z cytryny (6 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryka nadziewana mięsem mielonym
W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…
WIĘCEJ >Chlebek z cukinii bez jaj
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osobno wymieszać mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre – masło/olej i startą cukinię. Wszystko połączyć dokładnie mieszając. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować Wyłożyć masą formę i piec ok….
WIĘCEJ >Paszteciki z wołowiną
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Następnie oprószamy…
WIĘCEJ >