Kokosowe ciasto kakaowe z masłem orzechowym
Kokosowe ciasto kakaowe z masłem orzechowym
Przygotowanie
- Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
- Dodajemy kakao, mieszamy i ściągamy rondel z kuchenki
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy kakaowy tłuszcz oraz masło orzechowe i ponownie dokładnie mieszamy
- Mąkę przesiewamy przez sitko do miski z masą i jeszcze raz dokładnie mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek
- Orzechy drobniej siekamy, dodajemy do masy i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
- Formę smarujemy tłuszczem
- Wylewamy masę i wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (120 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Masło (80 g)
- Mąka kokosowa (65 g)
- Kakao w proszku (60 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Wanilia – laska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Piernik buraczany
Piernik buraczany Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Buraki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Owoce suszone drobno siekamy Przyprawy (kardamon) ucieramy w moździerzu Wszystkie suche…
WIĘCEJ >Wiśnie w cieście
Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st….
WIĘCEJ >Placek limonkowy
Tłuszcz schładzamy i kroimy w kostkę Do robota kuchennego wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy tłuszcz i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut Po tym czasie miksujemy składniki Cały czas miksując dolewamy do masy tyle…
WIĘCEJ >Pieczone banany
Laskę cynamonu i wanilii kroimy na 4 części Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Papier do pieczenia dzielimy na części (w zależności od ilości bananów) i smarujemy tłuszczem Na środku każdego kawałka papieru kładziemy…
WIĘCEJ >