fbpx
logo
Szukaj
open close

Koper włoski po prowansalsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c69dc8b5d-36ba-4e81-99b0-9e94d7a214d5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Koper włoski po prowansalsku

Przygotowanie

  • Z kopru odcinamy zielone łodygi, obieramy z zewnętrznych liści, a następnie odkrawamy twardą, dolną część kopru
  • Obrany koper dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż na grube plastry
  • Pomidory sparzamy, studzimy i obieramy ze skórki
  • Następnie kroimy pomidory na ćwiartki i usuwamy nasiona
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy koper, dodajemy przyprawy i smażymy do momentu, aż się równomiernie zarumieni z każdej strony
  • Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 30 minut
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Plastry kopru wyciągamy z bulionu, odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Bulion dalej gotujemy, zwiększamy ogień i gotujemy do momentu, aż pozostanie ok. 1/4 bulionu
  • Gorącym bulionem polewamy koper, obok kopru układamy pomidory, posypujemy zieleniną, bułką tartą i startym serem
  • Następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika (ok. 10 cm poniżej grilla) i pieczemy przez ok. 2-3 minuty

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z koprem włoskim.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Fenkuł (koper włoski) (1400 g)
  • Bulion mięsny (400 ml)
  • Pomidor (340 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Ser Parmezan (10 g)
  • Bułka tarta (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Koper włoski zapiekany z kozim serem

Z kopru odcinamy łodygi, bulwy obieramy z zewnętrznych liści, a następnie odkrawamy twardą, dolną cześć bulw Koper płuczemy pod zimną (…)

WIĘCEJ >

Smażony koper włoski ze skórką cytrynową

Koper włoski obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy zielone łodygi i twardą, dolną część kopru Następnie kroimy koper w ćwiartki, po (…)

WIĘCEJ >

Smażony koper włoski

Koper gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i (…)

WIĘCEJ >

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Fenkuł kroimy w plasterki Pomidorki kroimy na połówki Ośmiornice kroimy w plasterki Cebulę kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy masło (…)

WIĘCEJ >