Koper włoski po prowansalsku
Koper włoski po prowansalsku
Przygotowanie
- Z kopru odcinamy zielone łodygi, obieramy z zewnętrznych liści, a następnie odkrawamy twardą, dolną część kopru
- Obrany koper dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż na grube plastry
- Pomidory sparzamy, studzimy i obieramy ze skórki
- Następnie kroimy pomidory na ćwiartki i usuwamy nasiona
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy koper, dodajemy przyprawy i smażymy do momentu, aż się równomiernie zarumieni z każdej strony
- Dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 30 minut
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Plastry kopru wyciągamy z bulionu, odsączamy i układamy w naczyniu żaroodpornym
- Bulion dalej gotujemy, zwiększamy ogień i gotujemy do momentu, aż pozostanie ok. 1/4 bulionu
- Gorącym bulionem polewamy koper, obok kopru układamy pomidory, posypujemy zieleniną, bułką tartą i startym serem
- Następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika (ok. 10 cm poniżej grilla) i pieczemy przez ok. 2-3 minuty
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z koprem włoskim.
Autor
Lista składników
- Fenkuł (koper włoski) (1400 g)
- Bulion mięsny (400 ml)
- Pomidor (340 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Ser Parmezan (10 g)
- Bułka tarta (8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Koper włoski zapiekany z kozim serem
Z kopru odcinamy łodygi, bulwy obieramy z zewnętrznych liści, a następnie odkrawamy twardą, dolną cześć bulw Koper płuczemy pod zimną wodą i osuszamy, po czym kroimy wzdłuż w grube plastry Kawałki kopru gotujemy na parze…
WIĘCEJ >Smażony koper włoski ze skórką cytrynową
Koper włoski obieramy z zewnętrznych liści, odkrawamy zielone łodygi i twardą, dolną część kopru Następnie kroimy koper w ćwiartki, po czym w cienkie słupki Skórkę z cytryny zanurzamy na ok. 1 minutę we wrzącej wodzie…
WIĘCEJ >Smażony koper włoski
Koper gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy koper z…
WIĘCEJ >Dorsz na koprze włoskim
Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i siekamy zieloną część, a bulwę kroimy wzdłuż na kilka części Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >