Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)
Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)
Przygotowanie
Makaron i dodatki
- Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
- Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy i ust
- Ogórki kroimy na pół plastry
- Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
- Na talerzach rozkładamy sałatę, a na nią kładziemy kotlety oraz pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)
Kotlety rybne
- Rybę oczyszczamy ze skóry i ości
- Następnie mięso z ryby mielimy na standardowym sitku do miski
- Do miski z wodą wkładamy bułkę i moczymy przez ok. 3-4 minuty, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody
- Odciśniętą bułkę przenosimy do miski z rybą, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Na talerz wysypujemy bułkę tartą
- Z masy rybnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Makaron i dodatki
- Makaron pszenny (świderki) (400 g)
- Jajo przepiórcze (60 g)
- Papryka czerwona (50 g)
- Oliwki czarne (30 g)
- Ogórek długi (25 g)
- Sałata masłowa (25 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Kotlety rybne
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Bułka pszenna (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Woda (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Bułka tarta (16 g)
- Szczypiorek (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wołowy z dynią
Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…
WIĘCEJ >Sałatka owocowa – dowolne owoce
Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…
WIĘCEJ >Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej
Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…
WIĘCEJ >