fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53a4158b-e32e-4ebb-85fe-9cf5a8b95159
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

Przygotowanie

Makaron i dodatki

  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy i ust
  • Ogórki kroimy na pół plastry
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, a na nią kładziemy kotlety oraz pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)

Kotlety rybne

  • Rybę oczyszczamy ze skóry i ości
  • Następnie mięso z ryby mielimy na standardowym sitku do miski
  • Do miski z wodą wkładamy bułkę i moczymy przez ok. 3-4 minuty, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody
  • Odciśniętą bułkę przenosimy do miski z rybą, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy rybnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron i dodatki

  • Makaron pszenny (świderki) (400 g)
  • Jajo przepiórcze (60 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Ogórek długi (25 g)
  • Sałata masłowa (25 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Kotlety rybne

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Bułka pszenna (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Woda (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Spaghetti z kalarepy z sosem leśnym

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy/rozmrażamy, kroimy w kawałki Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2 min Dodajemy grzyby Podsmażamy 3 min…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >