fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53a4158b-e32e-4ebb-85fe-9cf5a8b95159
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

Przygotowanie

Makaron i dodatki

  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy i ust
  • Ogórki kroimy na pół plastry
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, a na nią kładziemy kotlety oraz pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)

Kotlety rybne

  • Rybę oczyszczamy ze skóry i ości
  • Następnie mięso z ryby mielimy na standardowym sitku do miski
  • Do miski z wodą wkładamy bułkę i moczymy przez ok. 3-4 minuty, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody
  • Odciśniętą bułkę przenosimy do miski z rybą, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy rybnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron i dodatki

  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (400 g)
  • Jajo przepiórcze (60 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Ogórek długi (25 g)
  • Sałata masłowa (25 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Kotlety rybne

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Bułka pszenna (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Woda (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Spaghetti alla puttanesca

Czosnek obieramy i drobno siekamy Anchois, chili i zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek, anchois oraz chili i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty…

WIĘCEJ >

Pieczone kotlety wołowe

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Anchois drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy musztardę oraz przyprawy (estragon) i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do naczynia płaskiego (niemetalowego), nacieramy marynatą i odstawiamy na…

WIĘCEJ >

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…

WIĘCEJ >