fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53a4158b-e32e-4ebb-85fe-9cf5a8b95159
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

Przygotowanie

Makaron i dodatki

  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy i ust
  • Ogórki kroimy na pół plastry
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, a na nią kładziemy kotlety oraz pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)

Kotlety rybne

  • Rybę oczyszczamy ze skóry i ości
  • Następnie mięso z ryby mielimy na standardowym sitku do miski
  • Do miski z wodą wkładamy bułkę i moczymy przez ok. 3-4 minuty, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody
  • Odciśniętą bułkę przenosimy do miski z rybą, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy rybnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron i dodatki

  • Makaron pszenny (świderki) (400 g)
  • Jajo przepiórcze (60 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Ogórek długi (25 g)
  • Sałata masłowa (25 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Kotlety rybne

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Bułka pszenna (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Woda (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina z marchewką i imbirem

Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…

WIĘCEJ >

Smoothie ze świeżym szpinakiem

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…

WIĘCEJ >

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cukinię…

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól  Wsypujemy tyle mąki, tak…

WIĘCEJ >