fbpx
Szukaj
open close

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53a4158b-e32e-4ebb-85fe-9cf5a8b95159
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

Przygotowanie

Makaron i dodatki

  • Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo)
  • Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy i ust
  • Ogórki kroimy na pół plastry
  • Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, a na nią kładziemy kotlety oraz pozostałe składniki (tak jak na załączonym obrazku)

Kotlety rybne

  • Rybę oczyszczamy ze skóry i ości
  • Następnie mięso z ryby mielimy na standardowym sitku do miski
  • Do miski z wodą wkładamy bułkę i moczymy przez ok. 3-4 minuty, a następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody
  • Odciśniętą bułkę przenosimy do miski z rybą, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Na talerz wysypujemy bułkę tartą
  • Z masy rybnej formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Makaron i dodatki

  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (400 g)
  • Jajo przepiórcze (60 g)
  • Papryka czerwona (50 g)
  • Oliwki czarne (30 g)
  • Ogórek długi (25 g)
  • Sałata masłowa (25 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Kotlety rybne

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Bułka pszenna (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Woda (50 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i (…)

WIĘCEJ >

Kotlet schabowy z frytkami

Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i (…)

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół (…)

WIĘCEJ >

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku (…)

WIĘCEJ >

Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami

Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo (…)

WIĘCEJ >