Kotlety de volaille
Kotlety de volaille
Przygotowanie
- Tłuszcz powinien być miękki
- Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Dodajemy tłuszcz i dokładnie ucieramy, powoli wlewając sok z cytryny
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Z tłuszczu formujemy 4 wałki (ilość w zależności od ilości porcji) o długości kilku centymetrów i wkładamy do lodówki
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rozbijamy na cienkie, szerokie plastry i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Na płaty mięsa nakładamy po maślanym wałeczku i ciasno rolujemy, podwijając boki do środka
- Przygotowujemy 3 talerze – na 1 wysypujemy mąkę, a na 2 wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, a na 3 wysypujemy bułkę tartą
- Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i obsmażamy przez ok. 7-10 minut z każdej strony (na złoty kolor)
- Kotlety możemy podawać z dodatkiem frytek i surówki
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Masło (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Mąka orkiszowa (48 g)
- Bułka tarta (32 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz biały (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Chrupiące kotlety wieprzowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze Zieleninę drobno siekamy i przenosimy…
WIĘCEJ >Soczysty kotlet de volaille
Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki) Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z ziemniakami
Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…
WIĘCEJ >Kotlet schabowy z frytkami
Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i mieszamy Kotlety wkładamy do miski z mlekiem i odstawiamy na min. 2 godz. (możemy moczyć…
WIĘCEJ >