fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety de volaille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c840a6975-df83-4a6f-90a4-2941305d1bb9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety de volaille

Przygotowanie

  • Tłuszcz powinien być miękki
  • Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Dodajemy tłuszcz i dokładnie ucieramy, powoli wlewając sok z cytryny
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Z tłuszczu formujemy 4 wałki (ilość w zależności od ilości porcji) o długości kilku centymetrów i wkładamy do lodówki
  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie rozbijamy na cienkie, szerokie plastry i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na płaty mięsa nakładamy po maślanym wałeczku i ciasno rolujemy, podwijając boki do środka
  • Przygotowujemy 3 talerze – na 1 wysypujemy mąkę, a na 2 wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, a na 3 wysypujemy bułkę tartą
  • Kotlety panierujemy w kolejności podanych talerzy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i obsmażamy przez ok. 7-10 minut z każdej strony (na złoty kolor)
  • Kotlety możemy podawać z dodatkiem frytek i surówki

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Masło (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Mąka orkiszowa (48 g)
  • Bułka tarta (32 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Przepis uniwersalny kurczak, wieprzowina lub ryba – jako baza

Posypujemy kawałki kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na dużej, nieprzywierającej patelni, na silnym ogniu przez ok. 3 min. Dodajemy kurczaka i zmniejszamy temperaturę smażenia. Kurczaka przysmażamy z obu stron, aż się delikatnie przyrumieni. Zdejmujemy…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem

Mięso oczyszczamy, przenosimy do garnka, dolewamy bulion, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę Por kroimy w półksiężyce Kalafior dzielimy na różyczki Do garnka z…

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią z grilla i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cukinię kroimy w cienkie, ukośne plastry Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy miętę i bazylię, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tłuszcz (oliwę)…

WIĘCEJ >