fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysty kotlet de volaille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8250b745-7eaf-476d-8b62-2fac54ad66b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Soczysty kotlet de volaille

Przygotowanie

  • Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki)
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem
  • Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
  • Masę tłuszczową wykładamy na kawałek folii kuchennej, formujemy wałek o długości ok. 8 cm i wkładamy do zamrażarki (do momentu zamrożenia)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W każdym kawałku mięsa robimy głębokie nacięcie
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy, do drugiej wybijamy jaja, dolewamy wodę i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Wałek tłuszczu kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy w nacięcia w mięsie
  • Następnie każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (na złocisty kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Woda (15 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety z indyka z szałwią

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Mięso posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do (…)

WIĘCEJ >

Kotlety drobiowe po indyjsku

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso oczyszczamy i (…)

WIĘCEJ >

Kotlety z łososia i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy (…)

WIĘCEJ >

Kotlet schabowy z frytkami

Kotlet schabowy Mięso oczyszczamy i kroimy na plastry, a następnie cienko rozbijamy tłuczkiem Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy i (…)

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym (…)

WIĘCEJ >