fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Soczysty kotlet de volaille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8250b745-7eaf-476d-8b62-2fac54ad66b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty kotlet de volaille

Przygotowanie

  • Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki)
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem
  • Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
  • Masę tłuszczową wykładamy na kawałek folii kuchennej, formujemy wałek o długości ok. 8 cm i wkładamy do zamrażarki (do momentu zamrożenia)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W każdym kawałku mięsa robimy głębokie nacięcie
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy, do drugiej wybijamy jaja, dolewamy wodę i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Wałek tłuszczu kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy w nacięcia w mięsie
  • Następnie każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (na złocisty kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Woda (15 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >

Czarny salceson, metka tatarska i marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Marynowane buraczki nakładamy na talerz Kroimy plastry salcesonu Wydzielamy metkę Mięso kładziemy obok buraków Buraki posypujemy skwarkami ze smalcu Marynowane buraki: Buraków warto od razu zrobić więcej, tak z 1-2 kg Dzień wcześniej dokładnie myjemy…

WIĘCEJ >