Soczysty kotlet de volaille
Soczysty kotlet de volaille
Przygotowanie
- Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki)
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem
- Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
- Masę tłuszczową wykładamy na kawałek folii kuchennej, formujemy wałek o długości ok. 8 cm i wkładamy do zamrażarki (do momentu zamrożenia)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- W każdym kawałku mięsa robimy głębokie nacięcie
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy, do drugiej wybijamy jaja, dolewamy wodę i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
- Wałek tłuszczu kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy w nacięcia w mięsie
- Następnie każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (na złocisty kolor)
- Usmażone mięso przenosimy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Mąka orkiszowa (36 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (15 g)
- Woda (15 ml)
- Szczypiorek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….
WIĘCEJ >Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami
Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…
WIĘCEJ >Kurczak w cytrynowej marynacie
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…
WIĘCEJ >Prosta zupa cukiniowa
Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).
WIĘCEJ >