fbpx
logo
Szukaj
open close

Soczysty kotlet de volaille

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8250b745-7eaf-476d-8b62-2fac54ad66b4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Soczysty kotlet de volaille

Przygotowanie

  • Tłuszcz (masło) wyciągamy z lodówki, wkładamy do miski i odkładamy na ok. 15-20 minut (tak aby był miękki)
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z tłuszczem
  • Zieleninę (szczypiorek) drobno siekamy, przenosimy do miski z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy
  • Masę tłuszczową wykładamy na kawałek folii kuchennej, formujemy wałek o długości ok. 8 cm i wkładamy do zamrażarki (do momentu zamrożenia)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • W każdym kawałku mięsa robimy głębokie nacięcie
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy, do drugiej wybijamy jaja, dolewamy wodę i delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (oregano) i mieszamy
  • Wałek tłuszczu kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i wkładamy w nacięcia w mięsie
  • Następnie każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony (na złocisty kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Woda (15 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Zrazy staropolskie ze schabu z kaszą gryczaną i buraczkami

Mięso mielone wkładamy do miski Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy i dzielimy na 4 kulki Rozbijamy plaster schabu tłuczkiem do mięsa Lekko solimy i pieprzymy Kładziemy szynkę Nakładamy na środek kulkę mieloną Lekko rozpłaszaczamy Na środek…

WIĘCEJ >

Kurczak w cytrynowej marynacie

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy wzdłuż na filety i układamy w naczyniu żaroodpornym Do miski wlewamy sok z cytryny, ocet, miód (powinien być płynny), 1/2 ilości tłuszczu (oliwy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zieleninę…

WIĘCEJ >

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).

WIĘCEJ >