fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety wieprzowe z sosem pieprzowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd4cf588c-0072-4603-ba45-93f65c0c3613
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety wieprzowe z sosem pieprzowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski, dodajemy tłuszcz, ocet oraz przyprawy (pieprz czarny i tymianek) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na kotlety, które lekko rozbijamy dłonią
  • Kotlety smarujemy marynatą, wkładamy do szklanego naczynia, a następnie do lodówki na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie kotlety odsączamy i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony
  • Pod koniec smażenia posypujemy kotlety przyprawami (solą)
  • Pozostałą w naczyniu marynatę wlewamy do rondla, zagotowujemy, dodajemy marynowany pieprz, dolewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż większość płynu wyparuję
  • Następnie dodajemy śmietankę i musztardę, mieszamy i ściągamy z kuchenki
  • Kotlety polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (500 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (60 ml)
  • Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smakowita zapiekanka z indykiem

Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Seler kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym (wegetariański)

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Befsztyki na buraczkach

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, smarujemy tłuszczem (połową oliwy), wkładamy do szklanego naczynia, przykrywamy i wsadzamy do lodówki na ok. 8 godz. (na całą noc) Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i odkładamy na ok….

WIĘCEJ >