fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety wieprzowe z sosem pieprzowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd4cf588c-0072-4603-ba45-93f65c0c3613
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety wieprzowe z sosem pieprzowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miski, dodajemy tłuszcz, ocet oraz przyprawy (pieprz czarny i tymianek) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na kotlety, które lekko rozbijamy dłonią
  • Kotlety smarujemy marynatą, wkładamy do szklanego naczynia, a następnie do lodówki na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie kotlety odsączamy i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony
  • Pod koniec smażenia posypujemy kotlety przyprawami (solą)
  • Pozostałą w naczyniu marynatę wlewamy do rondla, zagotowujemy, dodajemy marynowany pieprz, dolewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż większość płynu wyparuję
  • Następnie dodajemy śmietankę i musztardę, mieszamy i ściągamy z kuchenki
  • Kotlety polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (500 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Śmietanka kremówka 30% (60 ml)
  • Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Lodówka, Miska, Naczynie płaskie, Patelnia grillowa, Praska do czosnku, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mieszanka warzyw na cytrynowo

Zieleninę siekamy i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy Brokuł i kalafior dzielimy na różyczki Marchewki obieramy i kroimy na kawałki…

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >

Makaron z purée z dyni

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Wykładamy blachę papierem do pieczenia Dynię kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wykładamy na blachę i pieczemy około 20–25 minut Po upieczeniu i ostudzeniu blendujemy dynię z mlekiem kokosowym i…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >