fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem szparagowo-szpinakowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52de745f-8536-4d66-97e5-c370cdf83931
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem szparagowo-szpinakowy

Przygotowanie

  • Cebulę z porem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Ze szparagów odcinamy kocówki i odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka
  • Do garnka dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)
  • Pod koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
  • Główki szparagów gotujemy osobno we wrzącej wodzie przez ok. 2-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Zupę blendujemy na gładki krem
  • Dodajemy sok z cytryny i przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta – możemy dolać trochę wody
  • Krem nalewamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów oraz posiekanymi orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Szparag (300 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Szpinak (75 g)
  • Por (35 g)
  • Migdał (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Dynię obieramy i usuwamy pestki z włóknami, a miąższ kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Do garnka wlewamy tłuszcz, wkładamy dynię i cebulę, mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy wodę…

WIĘCEJ >