Krem szparagowo-szpinakowy
Krem szparagowo-szpinakowy
Przygotowanie
- Cebulę z porem obieramy i drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Ze szparagów odcinamy kocówki i odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka
- Do garnka dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)
- Pod koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
- Główki szparagów gotujemy osobno we wrzącej wodzie przez ok. 2-4 minuty, a następnie odcedzamy
- Zupę blendujemy na gładki krem
- Dodajemy sok z cytryny i przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta – możemy dolać trochę wody
- Krem nalewamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów oraz posiekanymi orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Szparag (300 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Szpinak (75 g)
- Por (35 g)
- Migdał (30 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Zupa dyniowa
Dynię obieramy i usuwamy pestki z włóknami, a miąższ kroimy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Do garnka wlewamy tłuszcz, wkładamy dynię i cebulę, mieszamy i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy wodę…
WIĘCEJ >