fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem szparagowo-szpinakowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c52de745f-8536-4d66-97e5-c370cdf83931
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem szparagowo-szpinakowy

Przygotowanie

  • Cebulę z porem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Ze szparagów odcinamy kocówki i odcinamy główki, resztę kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka
  • Do garnka dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości warzyw)
  • Pod koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
  • Główki szparagów gotujemy osobno we wrzącej wodzie przez ok. 2-4 minuty, a następnie odcedzamy
  • Zupę blendujemy na gładki krem
  • Dodajemy sok z cytryny i przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Jeśli zupa jest zbyt gęsta – możemy dolać trochę wody
  • Krem nalewamy na talerze i dekorujemy główkami szparagów oraz posiekanymi orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kremów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Szparag (300 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Szpinak (75 g)
  • Por (35 g)
  • Migdał (30 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem z dyni z grzankami

Krem z dyni Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 (…)

WIĘCEJ >

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z marchewki

Warzywa myjemy i obieramy Odkładamy 10 marchewek na bok 3 marchewki oraz pozostałą włoszczyznę wrzucany do garnka z gotującą się (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z pomidorów i papryki

Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. (…)

WIĘCEJ >